RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Bouwplannen Oude Tempel in Soesterberg opnieuw onder druk

SOESTERBERG/SOEST - De woningbouwplannen van de gemeente Soest op landgoed Oude Tempel in Soesterberg zijn opnieuw onzeker. Volgens de provincie is het landgoed een 'oude bosgroeiplaats' en daarmee is het onduidelijk of er gebouwd mag worden.

De gemeente wil op het landgoed plek maken voor 300 woningen. Tegen dit plan is veel verzet vanuit omwonenden. Eerder werd het bestemmingsplan door de Raad van State vernietigd, omdat er onvoldoende rekening werd gehouden met de cultuurhistorische waarde van het landgoed en met de gevolgen voor omwonenden.

OUDE BOSGROEIPLAATS
Volgens de provincie zijn 'oude bosgroeiplaatsen' locaties die sinds het midden van de negentiende eeuw onafgebroken een boslocatie zijn geweest. Deze gebieden zijn waardevol vanwege de bosbodemontwikkeling en daarmee samenhangende dieren en planten.

De gemeente Soest vraagt nu in een brief aan de provincie opheldering over de term 'oude bosgroeiplaats'. "Daarover is inmiddels uitvoerig ambtelijk overleg gevoerd tussen provincie Utrecht en de gemeente Soest", is in de brief te lezen. "Hetgeen niet tot nadere duiding van de (on)mogelijkheden van bebouwing heeft geleid."

HUIZEN
Voor de gemeente Soest is het bebouwen van de Oude Tempel in Soesterberg een belangrijke inkomstenbron. Het bouwproject is namelijk onderdeel van 'Samenwerkingsovereenkomst Hart van de Heuvelrug'. Deze overeenkomst omvat een aantal natuurprojecten die betaald moeten worden met bouwprojecten.

In de brief benadrukt de gemeente graag snel duidelijkheid te willen. "Het bestemmingsplan voor het project ligt bij een deel van de Soesterbergse samenleving gevoelig vanwege de huidige groene uitstraling van het Landgoed De Oude Tempel", staat in de brief aan de provincie.

De verwachting is dat de gemeenteraad van Soest zich in april 2020 buigt over het nieuwe bestemmingsplan voor landgoed Oude Tempel.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -