RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Circulair ondernemen in Amersfoort: 'Ik vind mezelf echt een ambachtsvrouw'

1/3
PROVINCIE UTRECHT - Deelnemers van de Week van de Circulaire Economie halen de komende dagen alles uit de kast om mensen enthousiast te maken voor het hergebruiken van grondstoffen. Niet echt een eenvoudige klus omdat het een allesbehalve sexy onderwerp is.

Maar in Amersfoort houden ondernemers de moed erin. Sommigen zijn al jaren met dit onderwerp bezig. "We hebben hier twintig ondernemers zitten die allemaal hun eigen unit hebben. Het is een beetje een dorpspleintje: dat we een soort kruisbestuiving hebben als we aan het produceren zijn", aldus ondernemer Henk Schevers.

De locatie van die creatieve kruisbestuiving is de Fabriek aan de Eem. Oude stoffen zoals plastic, hout en beton krijgen er een tweede leven. Schevers: "Het is ooit begonnen als kostenbesparing omdat je in zo'n ruimte moet investeren. En in principe zijn we er goed in geslaagd. Bijna alles is van herbruikbaar materiaal gemaakt."

Amersfoortse ondernemers herbruiken grondstoffen zoveel mogelijk


CIRCULAIR ONDERNEMEN
Odette Arink is één van de ondernemers die veel grondstoffen hergebruikt. "Ik maak en repareer veel tassen. Het leer koop ik gedeeltelijk nieuw en gedeeltelijk krijg ik dat van mensen. Dat komt van oude banken en stoelen. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een jas helemaal uit elkaar gehaald. Ik vind mezelf echt een ambachtsvrouw."

Ik vind mezelf echt een ambachtsvrouw"
Odette Arink

Arink zit al jaren in het vak en vindt circulair ondernemen een goede ontwikkeling. "De Week van de Circulaire Economie is een hele belangrijke week. De gemeente Amersfoort is bezig met allerlei projecten om de afvalstroom te beperken en op te vangen. En wij zijn natuurlijk ondernemers die graag met gebruikte materialen werken."

Het is wel moeilijk om er van rond te komen, erkent ze. "Sommigen hebben dit als volledig beroep, maar ikzelf werk er nog naast. We zijn ermee bezig om het voor elkaar te krijgen, maar het is wel moeilijk."

Amersfoortse ondernemer: "Het is moeilijk om rond te komen van circulair ondernemen"


Tijdens de week van de Circulaire Economie worden in het hele land tientallen evenementen georganiseerd. Het gaat om workshops, congressen, speeddates, en inspireersessies.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -