Minister Van Engelshoven praat met Utrechtse zij-instromers over onderwijs

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs heeft vandaag de Marnix Academie in Utrecht bezocht. Ze kreeg een inkijkje in de lerarenopleiding en ging in gesprek met studenten.
Tijdens het bezoek bezocht Van Engelshoven onder meer een les met studenten die een minor volgen op de Marnix Academie en overwegen een carrièreswitch te maken naar het basisonderwijs. De studenten legden onder meer uit waarom zij mogelijk in de toekomst voor de klas willen gaan staan.
"Ik neem heel veel mee naar huis, want ik heb hier met eerstejaars voltijdstudenten gesproken, met deeltijders, zij-instromers en mensen van de opleiding zelf", zei de minister na afloop. "Zij gaven mij heel wat aandachtspunten mee: over de toelatingstoetsen, over stagevergoedingen en over de begeleiding van jonge leerkrachten. Het is ook goed om rechtstreeks van studenten te horen hoe het is om tijdens de opleiding voor de klas te staan."
De tekst gaat verder onder de video.
ZIJ-INSTROMERS
De afgelopen drie jaar kende de Utrechtse academie een sterke groei van zij-instromers. Vanwege de populariteit startte de onderwijsinstelling daarom in 2017 met een dagopleiding, terwijl het voor die tijd alleen nog een avondopleiding was. De zij-instromers komen uit alle hoeken van de samenleving: zo zijn er oud-journalisten, laboratoriummedewerkers en er is zelfs een bankmedewerker onder de studenten.
"Drie jaar geleden was al bekend dat ik mijn baan zou verliezen", vertelt Erik Heideman. "Ik kreeg toen de gelegenheid om na te denken over wat ik zou kunnen gaan doen. Ik heb altijd in m'n achterhoofd gehouden dat het me hartstikke leuk lijkt om het onderwijs in te gaan. Door een bijzonder ruimhartige sociale regeling ben ik nu toch in staat me op het onderwijs te richten en het toekomstig inkomstenverlies deels op te vangen."
Zijn zij-instromers de oplossing voor het lerarentekort? Van Engelshoven: "Ze zijn in ieder geval deel van de oplossing. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen vanuit een andere sector de overstap maken naar het onderwijs. Dat is ontzettend mooi om te zien. Zij brengen veel interessante ervaring mee naar de school, waar een team weer van kan leren."
Vorige week werd bekend dat er 9 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor zij-instromers in het onderwijs.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.