RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht controleert 60 scholen op aanwezigheid lood in drinkwater

UTRECHT - De gemeente Utrecht laat in totaal zestig schoolgebouwen controleren op verhoogde concentraties lood in het water. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg in een brief aan de gemeenteraad.

Vorige maand werd bekend dat de gemeente Utrecht op grote schaal gemeentelijke gebouwen gaat controleren. Het water uit loden leidingen kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor baby's en jonge kinderen. De wethouder schreef toen dat hij de kans klein acht dat er nog loden leidingen in schoolgebouwen zitten die in het bezit zijn van de gemeente Utrecht.

In de brief schrijft de wethouder dat er 18 basisscholen in gemeentelijke panden worden gecontroleerd en nog eens 42 schoolgebouwen die niet van de gemeente zijn. Daarnaast worden nog eens 11 gemeentelijke panden van voor 1960 gecontroleerd omdat er doorgaans veel kinderen komen.

Het gaat volgens de gemeente om een preventief onderzoek om er zeker van te kunnen zijn dat er geen loden leidingen meer in de gebouwen zitten. "Mochten er toch verhoogde concentraties lood worden aangetroffen in het drinkwater van het gemeentelijk domein, dan worden de loden leidingen zo snel mogelijk opgespoord en vervangen", aldus de wethouder. "In schoolgebouwen niet in eigendom van de gemeente, vragen we scholen om dit zo snel mogelijk op te pakken."

Voor de onderzoeken is het bedrijf Normec/Aqua ingeschakeld. Inmiddels zijn veel van de controles afgerond. De uitkomsten worden naar verwachting volgende week bekendgemaakt.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -