RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Foto gevonden van Canadese oorlogsheld Emilien Drapeau


BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De aandacht die Stephanie Bos uit Bunschoten-Spakenburg vroeg voor de Canadese oorlogsheld Emilien Drapeau heeft zijn vruchten afgeworpen. Vanuit een Canadees archief leverden verschillende lezers een portretfoto aan. "De cirkel is nu echt rond", zegt Stephanie.

 Emilien Drapeau. Emilien Drapeau. | Foto: Royal Canadian Legion, New Brunswick Command

Drapeau was nog maar 20 jaar oud toen hij samen met de 80-jarige Willem Koelewijn dodelijk werd geraakt door een granaat van de Duitsers. Stephanie is al bijna twee jaar bezig met onderzoek naar de Canadees, maar een foto kon ze niet vinden. "Via Facebook kreeg ik contact met de familie van Willem ter Beek, die ook op de boerderij aan de Veenestraat heeft gewoond. Die mensen wonen op het dorp en hebben destijds gezorgd dat er een plaquette aan de gevel van de boerderij is gekomen. Zij bleken een foto te hebben uit een archief."

Bos stapte meteen op de fiets en ging bij de nazaten van Ter Beek op bezoek. "Ze konden me nog meer details vertellen hoe de situatie na de explosie was. Ze vertelden me dat er echt paniek was bij de mensen die vanuit de kelder, waar ze schuilden, in de keuken kwamen. Emilien lag onder de klok en was al overleden."

MOOIE LACH
Stephanie vindt vooral de lach van Emilien mooi. "Je ziet een jongen in de bloei van zijn leven. Hij was ongeveer net zo oud als ik toen hij stierf. Nu ik een gezicht heb bij de naam, maakt dat zijn verhaal alleen maar aangrijpender. Hij betaalde het ultieme offer voor onze vrijheid."

Binnenkort gaat Bos in gesprek met de gemeente om te praten over een nieuw monument voor Emilien Drapeau. Daar zou dan ook een informatiebord met het levensverhaal en de foto van de soldaat op moeten komen. Daarnaast gaat ze contact zoeken met de Gereformeerde Basisschool Het Talent uit haar woonplaats die een aantal jaar geleden de plaquette heeft geadopteerd en er jaarlijks bloemen legt.

Vorige week maakte RTV Utrecht deze reportage over de Canadese oorlogsheld


Het plan is ook de foto te plastificeren en bij het graf van Emilien op de Canadese begraafplaats in Groesbeek te leggen in het kader van 75 jaar vrijheid. "Zo kunnen bezoekers zien wie hij was", zegt Bos. Een speciale stichting coŲrdineert het plaatsen van de foto's bij de graven.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -