RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Steeds meer jongeren hebben last van oorsuizen: 'Op een feestje heb ik te dicht bij de box gestaan'

1/3
UTRECHT - Piepen, sissen, fluiten of toch tikken? Zacht, hoog, laag, overdag of toch weer 's nachts? Oorsuizen kent vele vormen en maten en steeds meer mensen krijgen er last van.

Om precies te zijn twee miljoen mensen in Nederland. Ruim 300.000 van hen gaan ermee naar de dokter. Deze week is het de week van de oorsuizen en deelnemers hopen dat er meer aandacht komt voor deze aandoening.

JONGEREN

Vooral jongeren krijgen steeds meer last van oorsuizen. Maxime le Cotey, studente en stagiair bij RTV Utrecht, is ťťn van hen. "Ik heb daar een paar jaar last van gehad op een hele intense manier. Nu weet ik er zo mee om te gaan dat ik het eigenlijk op de achtergrond kan houden."

Op een feestje heb ik te dicht bij de box gestaan"
Studente Maxime

Bij Le Cotey begon het op haar achttiende verjaardag. "Op een feestje in een hele grote schuur en daar heb ik te dicht bij de box gestaan. Toen ik 's avonds wilde gaan slapen hoorde ik het geluid en dat is eigenlijk een paar jaar lang zo gebleven. Het is pure paniek. Want ik dacht dit kan ook wel eens voor altijd zijn."

De Utrechtse heeft er mee leren leven door te mediteren, want het is lastig om er mee om te gaan. Helemaal omdat vrienden, familie en de rest van je omgeving het niet duidelijk kan zien. Le Cotey: "Mensen die het nog nooit hebben gehad en het niet kennen, begrijpen niet waar je last van hebt."

Utrechtse Maxime kreeg op haar 18e last van oorsuizen


HOORMIJ

Chris van den Dries is ook ervaringsdeskundige en verbonden aan patiŽntenvereniging Hoormij in Houten."Ik heb al twintig jaar last. Het begint met slechthorendheid, maar het is ook geen aandoening op zichzelf. Het is een sympthoon van een heleboel onderliggende mogelijke aandoeningen. Het heet oorsuizen, maar in feite zijn het je hersenen die het geluid maken. Het is een samenspel tussen je oren, de gehoorzenuw en je hersenen."

Soms worden de klachten veroorzaakt door harde muziek, maar het kan bijvoorbeeld ook door medicatie komen. "Bij heel veel medicijnen zie je op de bijsluiter tinnitus staan. Dus ik ben ook gestopt met het lezen van die bijsluiters omdat je het dan ook krijgt."

Van den Dries hoopt dat er meer aandacht komt voor de verhalen achter oorsuizen. Het is volgens hem belangrijk omdat veel mensen echt niet in de gaten hebben, dat je er zo maar last van kan krijgen. "Preventie is gewoon heel belangrijk. Wij zijn een pantiŽntenvereniging maar we zitten niet te wachten op nieuwe patiŽnten."

PatiŽntenvereniging Hoormij vindt dat er meer aan preventie gedaan moet worden
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -