Gevangenen in PI Nieuwegein krijgen telefoon en sleutel van eigen cel

© RTV Utrecht
NIEUWEGEIN/NIEUWERSLUIS - Gevangenen in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein mogen binnenkort bellen in hun eigen cel. Ook kunnen ze van buitenaf hun cel op slot doen. Dat is de uitkomst van een proef van minister Dekker om de veiligheid van gevangenen te verbeteren en de werkdruk van personeel te verminderen.
De maatregelen volgen na een onderzoek in de PI van Nieuwersluis en een studie van de universiteiten in Tilburg en Leiden. Onderzocht is hoe meer vrijheden voor gedetineerden het veiligheidsgevoel van gevangenen en personeel kunnen vergroten.
Margreet van Gils sprak vorig jaar in haar programma Margreet al met een gedetineerde die een eigen sleutel had. Hij legde uit wat hij daar fijn aan vond: "Ik vind dat heerlijk. Dan kan je je deur altijd dichtgooien en open draaien wanneer je wil. Je hoeft niet elke keer een bewaker te vragen. Voor elke keer dat je even uit de cel bent, weet je dat niemand in je cel kan komen. Ideaal."
Gevangene met eigen sleutel in Margreet (vanaf 09:00)
Gevraagd naar of hij de celdeur dan ook 's avonds kon opendraaien, antwoordde de gevangene ontkennend: "Nee we kunnen hem alleen van buiten open draaien. Niet van binnen."

TELEFOON

De minister gaat ook kijken hoe zo snel mogelijk beveiligde telefoons in de cellen kunnen komen. Bellen kan al vanuit een PI via een toestel in een gezamenlijke ruimte. Tegen betaling mogen gevangenen wettelijk gezien maximaal tien minuten een gesprek voeren.
Doordat de gemeenschappelijke telefoon beperkt beschikbaar is, zouden er regelmatig vechtpartijen ontstaan. Wanneer bellen in de eigen cel gebeurt, voorkomt dat conflicten, schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.
In Nieuwegein moet de telefoon dit jaar nog worden geïnstalleerd. In andere penitentiaire inrichtingen gebeurt dat de komende jaren bij nieuwe verbouwingsplannen.

EIGEN CEL AFSLUITEN

De zelf afsluitbare cel wordt per direct in gebruik genomen. Het gebruik van de sleutel kan dus alleen wanneer het gevangenispersoneel de celdeur van de gevangene al heeft ontgrendeld. Daarna kan een gedetineerde de celdeur zelf op slot draaien zodat zijn of haar spullen zijn afgeschermd.
Volgens het onderzoek voorkomt dit diefstal en daardoor ruzies in de gevangenis. De minister benadrukt dat bewakers wel op ieder moment de deur kunnen openen indien nodig.

UITZONDERINGEN

Bijzondere afdelingen, zoals de extra beveiligde inrichting, de terroristenafdeling en de penitentiair psychiatrische centra worden uitgesloten van deze maatregelen. Een ander experiment met 'vrij luchten' heeft vooralsnog geen effect op de veiligheid en werkdrukvermindering in de gevangenis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.