Hitzones en The Beegees: cd-collectie bibliotheek Utrecht in de uitverkoop

UTRECHT - Voor een euro per stuk zijn de cd's van de Bibliotheek Utrecht te koop. De collectie verhuist niet mee naar de nieuwe locatie in het oude postkantoor op de Neude.
Anouk, the Beegees, wat verdwaalde Hitzones: er staan nog wel cd's in de bakken maar veel is al weg. Zondag begon de uitverkoop van de cd-collectie van de bibliotheek. Voor één euro per stuk mogen ze weg, en daar werd flink gebruik van gemaakt. Van de 25.000 cd's zijn er nog maar 2.000 over. Één man nam al 500 cd's mee.
Maar voor wie zoekt is er nog steeds wat te vinden. "Ik heb er twaalf aangeschaft", vertelt een man. "Een aantal die ik wilde hebben zijn er al niet meer. Ik zoek vooral klassiek en een beetje pop. Maar al het klassiek is de deur al uit, die lopen."
De man gaat de cd's in de nieuwe bieb wel missen. "En het personeel vind ik altijd erg behulpzaam." Maar hij redt zich wel, al heeft de manier waarop ook de ondergang van de cd-collectie ingeluid. "Met streaming kan je ook een eind komen."
Drukte op de eerste verkoopdag
Drukte op de eerste verkoopdag © Daniel Tempelman

DE VOLLE BREEDTE

Waarom verdwijnen de compact discs uit de collectie? "Er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Een heel klein clubje neemt ze maar mee, die lenen het dan om thuis allemaal te kopiëren", vertelt medewerker Isabelle Arons. Het gaat om nog om een groep van zo'n tweehonderd verstokte cd-leners, te weinig om een hele collectie voor te onderhouden. "Als je een muziekcollectie hebt moet je alles kopen. Je kan niet alleen maar jazz of klassiek kopen. Je moet de volle breedte hebben."
En dus moet medewerker Jack van 't Pad niet alleen afscheid nemen van het oude gebouw, maar ook van de verzameling zilveren schijfjes waartussen hij veertig jaar werkte. "Op de zaterdag stond er altijd een rij van twintig meter omdat mensen wat wilden lenen. Dat werd elk jaar minder omdat streaming in de plaats is gekomen."
Een ouderwetse rij voor de cd-collectie van de bibliotheek
Een ouderwetse rij voor de cd-collectie van de bibliotheek © Daniel Tempelman
Toch vind Van 't Pad het niet erg. "Valt mee. Als je met beide benen in de huidige maatschappij staat, ga je gewoon mee met de veranderingen." De verhuizing is wel heftig, maar niet om sentimentele redenen. "150.000 items moeten worden verhuisd en op de goeie plek gezet worden. Dat is toch wel een aardige opgave."
De bieb in Utrecht doet alle cd's weg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.