Huisartsen in Bunschoten stellen patiëntenstop in

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - "Vanwege groeiende praktijken en onze wens om goede service en zorg te blijven bieden, hebben alle praktijken in Bunschoten besloten hun praktijken te sluiten voor nieuwe patiënten." De mededeling op de website van de gezamenlijke huisartsenpraktijk Symfonie in Bunschoten is duidelijk: de vier huisartsenpraktijken in het pand zitten allemaal vol. Inmiddels staan 50 mensen op een wachtlijst.
"Als je ineens een medisch probleem hebt in Bunschoten, dan kun je voor hulp natuurlijk wel terecht bij een huisarts, maar ingeschreven worden, dat kan niet", zegt Christina Rompa van Zilveren Kruis, die in Bunschoten als zorgverzekeraar veel klanten heeft.
De verzekeraar nam de afgelopen weken het voortouw en ging met de huisartsenvereniging in gesprek over oplossingen. "Maar voorlopig hebben we vooral puzzelstukjes die niet aan elkaar lijken te passen", zegt Zilveren Kruis.
Bunschoten is niet de enige regio in Nederland met dit probleem. "Onlangs hebben we in Drenthe hetzelfde gehad. Ook daar leek het niet oplosbaar, maar dat is uiteindelijk toch gelukt", zegt Rompa.
Snelle oplossingen lijken in Bunschoten niet voorhanden: de zoektocht naar een extra doktersassistente was tot nu toe niet succesvol, een extra huisarts werd nog niet gevonden en daarbij is het pand waar de praktijken bij elkaar gevestigd zijn, te klein geworden. Intussen moet die uitbreiding er wel snel komen.

POLITIEK

Lokale politici maken zich zorgen. "Dit is een ongewenste situatie die je niet te lang kunt laten voortduren", zegt Alma Broekmaat van de ChristenUnie. De partij vraagt zich af of de gemeente de problematiek wel voldoende in het vizier heeft en heeft raadsvragen over de zaak gesteld.
De gemeente moet daar bovenop gaan zitten, en als het geld kost om het op te lossen, dan moeten we daarover praten.
Alma Broekmaat (ChristenUnie)
"De gemeente moet daar bovenop gaan zitten, en als het geld kost om het op te lossen, dan moeten we daarover praten", zegt Broekmaat. De oppositiepartij vindt dat de gemeente meer de regie moet nemen.

EXTRA PRAKTIJK

"Als je niet beter weet, zou je zeggen: los het op met een extra huisartsenpraktijk. Maar dat werkt niet zomaar", zegt Zilveren Kruis. Voor een goedlopende huisartsenpraktijk zijn zo'n 2000 inwoners nodig en voorlopig staan er 52 op de wachtlijst. "Wij denken dat samenwerking in de regio veel meer kan opleveren. Dat zou dan een dokterspraktijk kunnen zijn die zich richt op meerdere woonkernen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.