RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vuurwerkdebat Tweede Kamer: 'Komende jaarwisseling zien we het nut van verbod in de praktijk'

PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer debatteert vandaag in Den Haag over het aanstaande vuurwerkverbod. "Jarenlang was een verbod onbespreekbaar, maar mensen zien nu ook dat het op deze manier niet langer kan", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Recentelijk bleek uit onderzoek van RTV Utrecht dat alle burgemeesters in de provincie Utrecht een vuurwerkverbod willen. Ook de politie, oogartsen en andere instanties spraken afgelopen tijd feller hun bezwaren tegen vuurwerk uit.

De afgelopen jaarwisseling ging gepaard met 1300 gewonden, twee dodelijke slachtoffers, 300 aanhoudingen en in totaal 9300 geregistreerde incidenten; bijna vierhonderd meer dan een jaar eerder. Naar verluidt lag het aantal incidenten in werkelijkheid hoger.

Vorige week hakte het kabinet de knoop daarom door: komende jaarwisseling al wordt er een gedeeltelijk vuurwerkverbod doorgevoerd. Het gaat dan om een verbod op knal- en gevaarlijk siervuurwerk.

Attje Kuiken is één van de sprekers die zich vanmiddag in Den Haag in het debat mengt. "We hebben gisteren een gesprek gehad met de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij ondersteunen de keuze van het kabinet, maar willen ook weten of het verbod te handhaven is", zegt ze in gesprek met Radio M Utrecht. "Dat is ook mijn pleidooi. Ik wil niemand zijn gezellige vuurwerk ontzeggen, maar het moet voor hulpverleners veilig zijn. Komende jaarwisseling moet dat in de praktijk uitgewezen worden."

Naast deze landelijke regeling, een verbod op verkoop, kunnen gemeentes nog kiezen voor eigen, lokale maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een verbod op afsteken in bepaalde delen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -