Grondeigenaren Rijnenburg uiten onvrede over plannen gemeente: 'onbespreekbaar'

© Google Maps
UTRECHT - Grondeigenaren en ontwikkelaars van polder Rijnenburg weigeren mee te werken aan plannen van de gemeente om van het gebied een energielandschap te maken. Ze vinden dat er op korte termijn woningen moeten worden gebouwd in het gebied. Dat schrijven ze in een open brief aan 'alle inwoners van de gemeente Utrecht'.
De gemeente presenteerde onlangs haar plannen voor polders Rijnenburg en Reijerscop. De komende twintig jaar moeten daar windmolens en zonnepanelen komen te staan. De grondeigenaren zijn wel voorstander van een combinatie van duurzame energie en woningbouw. "Maar het op de voorgestelde wijze invullen van de polder Rijnenburg als energielandschap voor de komende 20 jaar is voor ons onbespreekbaar", schrijven ze.
Volgens de briefschrijvers, waaronder ook woningcorporaties en beleggers, is het ze te doen om de acute woningnood in de stad het hoofd te bieden. "Rijnenburg is de laatste plek waar nog grootschalige nieuwbouw (ca. 25.000 woningen) kan plaatsvinden. Die stap moet nu worden gezet."
Reactie gemeente: We begrijpen de ambitie voor woningbouw vanuit het belang van de grondeigenaren en delen de zorg over de woningnood. Het gesprek over hoe en waar in de stad we ruimte voor woningen creëren, voeren we volop. We zien ruimte voor bouwen binnen de stad, waarbij we een ontwikkelvolgorde hanteren: eerst binnenstedelijke knooppunten, zoals het stationsgebied, dan binnenstedelijke locaties, zoals de Merwedekanaalzone, vervolgens andere knooppunten en tot slot uitbreiding in groengebieden. Besluiten over woningbouw verder in de toekomst, zullen later dit jaar genomen worden in de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU).

VERPLICHTEN

De kritiek op de gemeente is niet nieuw. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om minister Van Veldhoven (D66) Utrecht te laten verplichten op korte termijn te gaan bouwen in Rijnenburg. De gemeente kreeg de polder in 2011 na een gemeentelijke herindeling, met het idee om er woningen te bouwen.
De lijst met tegenstanders van het plan eindigt daar overigens niet: Woerden, Nieuwegein, IJsselstein, omwonenden: allemaal hebben ze in het verleden kritiek geuit op plannen om een energielandschap te creëren in de polder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.