Directeur IJsselsteins slachthuis over uitbreiding: 'We gaan niet méér varkens slachten'

IJSSELSTEIN - Slachthuis Westfort in IJsselstein gaat uitbreiden, maar na de uitbreiding worden er niet meer varkens geslacht dan nu. Dat zegt algemeen directeur Robbert van 't Hoff tegen RTV Utrecht in een reactie op de vragen van de lokale D66-fractie. Die partij is bang dat de uitbreiding slecht uitpakt voor de aandacht voor dierenwelzijn. Vorige week kwam Westfort negatief in het nieuws, nadat op undercoverbeelden was te zien hoe varkens met peddels werden geslagen.
Undercoverbeelden uit slachthuis Westfort. Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren
"We zijn net als iedereen geschrokken van de beelden", zegt Joeri Eijzenbach, commissielid van D66 IJsselstein in aanvulling op de gestelde vragen. "We vinden het vervelend dat IJsselstein negatief in het nieuws komt door gedrag van een grote lokale ondernemer." Volgens Eijzenbach moet het stadsbestuur nu in gesprek met Westfort, omdat 'het bedrijf volop uitbreidingsambitie heeft'.
Zo moet het nieuwe slachthuis eruit gaan zien.
Zo moet het nieuwe slachthuis eruit gaan zien. © Westfort

VRIESHUIS

Bij het slachthuis is de nieuwbouw al in volle gang. Volgens Van 't Hoff zijn de zorgen over de uitbreiding echter onterecht. De uitbouw is volgens hem bedoeld om de tweede vestiging, die Westfort heeft in Oudewater, naar IJsselstein te verhuizen. Ook komt er op het terrein in IJsselstein een vrieshuis. "Een deel van de producten wordt bevroren verkocht", legt Van 't Hoff uit. "Het invriezen gebeurt nu nog extern; dat gaan we straks zelf doen."
Van 't Hoff benadrukt dat de uitbouw geen gevolgen heeft voor de capaciteit. Op dit moment worden in slachthuis Westfort zo'n tienduizend varkens per dag geslacht. Dat gebeurt alleen in de vestiging IJsselstein, niet in Oudewater. De verhuizing heeft kortom geen invloed op het aantal geslachte varkens. "Het is puur een verplaatsing van de verwerking", zegt Van 't Hoff.
Westfort heeft volgens hem ook geen ambities om in de toekomst uit te breiden. "We doen ons best om de beste te zijn en niet de grootste", zegt hij. Het bedrijf staat nog voor 'veel uitdagingen'. Op dit moment is Westfort volgens Van 't Hoff druk bezig met het 'implementeren van de aangekondigde maatregelen', waaronder het verscherpen van het cameratoezicht.
RTL Nieuws bracht vorige week vrijdag beelden naar buiten, waarop te zien is hoe varkens bij slachthuis Westfort in IJsselstein worden geslagen met peddels. Op de beelden is geschokt gereageerd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit startte direct een onderzoek. Landbouwminister Carola Schouten liet weten dat volgens haar de snelheid van slachten omlaag moet, zodat beter toezicht mogelijk wordt. Inmiddels staat ook een petitie online om het slachthuis te sluiten.

ONWERKELIJKE WEEK

De directeur kijkt naar eigen zeggen terug op een 'onwerkelijke week'. Nadat de beelden van de misstanden in de slachterij naar buiten kwamen, is hij voortdurend gebeld door media. "Het is emotioneel", zegt hij, "maar hoe gek het ook klinkt: het zorgt ook voor nieuwe energie. Met elkaar gaan we ervoor zorgen dat we waarmaken waar we voor staan."
Van 't Hoff blijft verder bij de schriftelijke reactie die het bedrijf vorige week op de website plaatste. Op de vraag of hij op de hoogte was van het feit dat er varkens werden geslagen in het slachthuis, zegt Van 't Hoff: "Nogmaals: het slaan van dieren mag niet. Dat heeft nooit gemogen. Dat is wettelijk verboden."
Net als in het huidige gebouw van Westfort in IJsselstein komt ook in het nieuwe gebouw een bezoekersgang. Geïnteresseerden kunnen daar - aldus de directeur - kijken hoe het productieproces verloopt. De nieuwbouw is naar verwachting in januari 2021 klaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.