RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Microbioloog Roel Coutinho: 'Vaccin om coronavirus nu te stoppen lijkt voorlopig uitgesloten'

ABCOUDE - Een jaar lang werkte Roel Coutinho aan zijn boek over epidemiŽn en pandemiŽn. Juist toen het op het punt stond om gepubliceerd te worden brak het coronavirus uit. "Puur toeval", zegt de Abcoudenaar.

Roel Coutinho is arts, hoogleraar en voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding. Hij kreeg de opdracht om het boek (met de toepasselijke titel 'EpidemiŽn en pandemiŽn') te schrijven al een jaar geleden. "Dat had geen haast, dus heb ik er best lang over gedaan. Dat het juist op dit moment uitkomt is puur toeval", zegt Coutinho.

CORONA
In het boek richt Coutinho zich op de epidemiŽn uit het verleden met grote invloed. Hoe gevaarlijk het coronavirus is? "Moeilijk in te schatten", zegt Coutinho. Bij de uitbraak van SARS was het sterftecijfer hoog, zo'n 10 procent van de geÔnfecteerden stierf. Dat lijkt nu, met 2 procent, een stuk lager te zijn.

"Het kan ook zijn dat er veel gevallen zijn die niet gerapporteerd zijn. Dan zal de sterfte nog minder zijn. Maar we moeten het niet onderschatten, want het gaat om een nieuw virus dat ook niet eerder bij mensen is voorgekomen. Als het zich over de wereld verspreidt is iedereen er gevoelig voor."

Dat er een vaccin tegen het coronavirus komt, lijkt voorlopig uitgesloten. Het ontwikkelen van zo'n middel kost jaren, maar in de eerste plaat is het de vraag of het Łberhaupt mogelijk is. Coutinho: "De kans dat het nu al gebruikt kan worden om de epidemie te stoppen is onwaarschijnlijk."

CIRCULEREN
Dus worden ouderwetse methodes ingezet in de strijd tegen de ziekte. Mensen die ziek zijn worden in quarantaine geplaatst in de hoop dat het virus niet verder verspreidt. "Het kan lukken om het op die manier te stoppen. Lukt dat niet, dan gaat het circuleren en dan gaat het de hele wereld over."

Ik maak me nooit zorgen"
Roel Coutinho

Maakt de professor zich zorgen? "Zorgen maken is betrekkelijk, ik maak me nooit zorgen om iets. Het is meer dat je niet weet hoe het verder zal gaan, dat is zo. Ik denk dat we in zekere zin blij mogen zijn dat het zich in China afspeelt. Dat is een geweldig georganiseerd land, als je ziet hoe ze dat ook aanpakken. Het is eigenlijk ongelofelijk, dat zou geen ander land in de wereld kunnen doen."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -