School voor Persoonlijk Onderwijs weer onder vuur

© Google Streetview
UTRECHT - Na ernstige klachten over de Utrechtse School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO), rommelt het nu ook bij de vestiging in Amsterdam. De onderwijsinspectie heeft acht meldingen van bezorgde ouders binnengekregen, meldt Trouw.
Nog dit jaar komt er een onderzoek naar de middelbare school die werkt met kleine klassen en weinig huiswerk. De klachten zijn niet de aanleiding voor het onderzoek naar de Amsterdamse vestiging, zegt een woordvoerder van de inspectie. Het gaat om een regulier onderzoek: elke nieuwe school krijgt na verloop van tijd een bezoek van de inspectie. Maar de 'signalen van de ouders waar relevant' zullen worden meegenomen in het onderzoek.
De SvPO, een school met acht vestigingen in Nederland, ligt al langer onder vuur. De vestiging in Utrecht kreeg onlangs van de onderwijsinspectie het predicaat 'zeer zwak'. Volgens de inspectie schiet de kwaliteit van de lessen ernstig tekort. Ouders die daarover klagen worden genegeerd, of hun kritiek wordt ontkend of gebagatelliseerd, aldus de inspectie. Hetzelfde geldt voor verbetersuggesties van docenten. Een aantal van hen zou zelfs een angstcultuur ervaren.
Op de school aan de Weerdsingel Westzijde werd een diepgravend kwaliteitsonderzoek gestart, nadat bezorgde ouders zich meldden bij de inspectie. Dit wordt alleen gedaan als er een vermoeden bestaat dat de kwaliteit van het onderwijs onder de maat is. Het is nog onbekend of er ook zo'n kwaliteitsonderzoek komt naar de vestiging in Amsterdam.
De Utrechtse en Amsterdamse vestiging worden geleid door dezelfde schoolleider en vertonen volgens de krant overeenkomsten. Sommige ouders spreken van een 'angstcultuur'. Zo zouden leerlingen die iets verkeerds doen voor straf niet mee mogen doen met gezamenlijke activiteiten, zoals kerstvieringen of een taalreis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.