RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Syriër uit Houten verdacht van ontvoeren eigen kinderen

HOUTEN - Een Syrische vluchteling uit Houten die wordt verdacht van het ontvoeren van zijn kinderen naar zijn vaderland, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag besloten, nadat bleek dat de rechtszaak tegen de man vijf maanden vertraging oploopt in verband met extra onderzoek.

De 44-jarige R.K. zou met zijn zoon en dochter op 17 juni vorig jaar via Turkije naar Syri zijn gereisd, zonder toestemming van hun moeder. De kinderen waren toen 10 en 13 jaar oud en bleven meer dan twee maanden weg. De moeder deed bij de politie uiteindelijk aangifte tegen haar man wegens ontvoering.

OPGEPAKT OP SCHIPHOL
Volgens advocaat Rutten had zijn clint toestemming van zijn vrouw om met de kinderen naar Turkije te reizen voor een medische behandeling. Toen de jongen en het meisje wel erg lang wegbleven, werd de vrouw daarop aangesproken door hun school, omdat de kinderen leerplichtig zijn. Een medewerker adviseerde haar vervolgens naar de politie te gaan.

Verdachte R.K. werd twee maanden na zijn vertrek tijdens een bezoek aan Nederland aangehouden op luchthaven Schiphol. Hij regelde daarna zelf dat zijn kinderen vanuit het buitenland weer bij hun moeder in Houten werden teruggebracht.

DRAAIENDE VERKLARING
De verdediging vroeg om uitstel van de inhoudelijke behandeling, omdat er aanvullend bewijs aan het dossier wordt toegevoegd dat nog moet worden vertaald. Het gaat om getapte telefoongesprekken tussen de ouders van de kinderen. Die zouden mogelijk een ander licht op de zaak werpen. De vrouw zou het verhaal dat ze deed bij de aangifte inmiddels hebben bijgesteld. Daarover zal ze opnieuw worden gehoord bij de rechter-commissaris.

Ook de officier van justitie merkte op dat de vrouw haar eerdere verklaring heeft aangepast. Ze twijfelt echter of dit uit vrije wil is gebeurd. De man en de vrouw hebben weer regelmatig contact. Zij zoekt hem wekelijks op in de gevangenis. Volgens zijn advocaat hoopt de man dat hij herenigd kan worden met zijn gezin. Het Openbaar Ministerie wil ook nog whatsapp-gespreken tussen de echtelieden aan het dossier toevoegen. Die komen volgens de officier uit een ander onderzoek naar de Syrir.

GEVAAR OP HERHALING
De Syrir heeft sinds zijn aanhouding eind augustus in voorlopige hechtenis gezeten, maar dat wordt nu onder strikte voorwaarden geschorst. De rechtbank ziet evenals het OM nog wel gevaar op herhaling. De man moet daarom zijn Syrische paspoort en Nederlandse verblijfsvergunning bij het OM inleveren. Verder komt hij onder toezicht te staan van de reclassering en mag hij niet in de buurt van zijn oude huis in Houten komen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is nu gepland op 9 juli. Dan komt de officier van justitie met een strafeis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -