RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Nieuw gemeentewapen voor Vijfheerenlanden na 'hoog overleg'


VIANEN - Vijfheerenlanden heeft een nieuw gemeentewapen. De fusiegemeente is sinds vorig jaar nieuw in de provincie Utrecht en dus moest er ook een wapen komen. Een uiterst officiële aangelegenheid. "Je kunt niet zomaar wat tekenen", vertelt burgemeester Sjors Fröhlich.

In het nieuwe wapen komen elementen terug uit alle voormalige gemeenten van Vijfheerenlanden: de rood-witte, gekanteelde dwarsbalken uit het oude wapen van Leerdam; drie zuilen uit Vianen en een zevenbladige roos, verwijzend naar Zederik.

 Het nieuwe gemeentewapen van Vijfheerenlanden. Het nieuwe gemeentewapen van Vijfheerenlanden. | Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

VERHALEN VAN VROEGER
De gemeenteraad mocht gisteravond kiezen tussen twee ontwerpen. Op het alternatieve ontwerp stond de oude stadspoort van Leerdam. Fröhlich is blij met het eerste ontwerp: "Daarin zijn alle vorige gemeenten op een creatieve manier verwerkt."

Inwoners van Vijfheerenlanden over het nieuwe wapen: "De kleuren doen denken aan Utrecht."


De burgemeester vervolgt: "Ik hou van verhalen van vroeger. Een wapen vertelt je waar de gemeente vandaan komt. Ik ben al lang inwoner van Vijfheerenlanden en vind het leuk om de geschiedenis van deze gemeente te kennen."

Het maken van een nieuw wapen is geen peulenschil. De Hoge Raad van Adel, bestaande uit baronnen, baronessen en jonkheren, maakte twee ontwerpen. De gemeenteraad koos gisteravond voor het eerste ontwerp. 'Zoals het heurt' moet nu de koning zijn fiat nog geven.

MYSTERIE VAN EEN WAPEN
"Ik vind dat mooi", zegt Fröhlich over het proces. "Je moet ook niet zomaar even wat tekenen, stempel erop en klaar. Als het goed is, is zo'n wapen voor heel lang. Dus het is niet zomaar iets." Volgens Fröhlich dragen tradities bij aan het 'mysterie' van een wapen.

Dat wapen moet overigens aan heel wat regels voldoen. Zo moet het van veraf herkenbaar zijn door eenvoud en felle kleuren. Die kleuren mogen dan weer niet voortkomen in het vaak al bestaande logo van een gemeente, want een logo is 'modegevoelig' en een wapen juist 'tijdloos'.

 De gemeente kon kiezen uit twee ontwerpen. Dit ontwerp met de oude stadspoort van Leerdam is het niet geworden. De gemeente kon kiezen uit twee ontwerpen. Dit ontwerp met de oude stadspoort van Leerdam is het niet geworden. | Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

WAPENKUNDE
In Vijfheerenlanden komen de kleuren uit het logo wél terug, een uitzondering. In het logo zijn toevalligerwijs goud, rood en blauw gebruikt: standaardkleuren voor een wapen. Daardoor was volgens de regels van de heraldiek, ofwel de wapenkunde, een uitzondering mogelijk.

Het nieuwe wapen valt uiteindelijk te zien op officiële plekken, zoals in de raadszaal, op het gemeentehuis en op trouwboekjes. Ook wordt het wapen verwerkt in de ambtsketen voor de burgemeester. Hij draagt sinds de fusie nog altijd de oude ketens van voormalige gemeenten.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -