RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weiland Eemnes lijkt laatste rustplaats te blijven van neergestorte militair

EEMNES - "We hebben onderzoek gedaan, maar heel hoopgevend is het niet." De eerste voorlopige conclusie van majoor Aalberts, Staf Officier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht na nieuw onderzoek in de Eemnesser polder. In het weiland liggen resten van een neergestort vliegtuig van de Britse luchtmacht. Zes bemanningsleden vonden de dood. Vijf van hen zijn herbegraven in Amersfoort. Humphrey Watkin Hughes vond in het weiland zijn graf.

De RAF Lancaster had op 20 februari 1944 zeven mensen aan boord. Boven Duitsland werd het vliegtuig geraakt door afweergeschut. Boven het IJsselmeer vloog een van de motoren in brand. De bemanning wilde het vliegtuig verlaten, maar dat ging niet. Een van de vleugels brak af, waardoor het vliegtuig onbestuurbaar werd.

De enige die uit het vliegtuig wist te komen was Eddy Kryskow. Hij wist het vliegtuig te verlaten door uit een ontsnappingsluik te springen. De Lancaster stortte neer in de polder bij Eemnes.

NATIONAAL BERGINGSPROGRAMMA
Vorig jaar startte het Ministerie van Binnenlandse Zaken het nationaal programma berging vliegtuigwrakken. Op dertig tot vijftig plaatsen liggen - net als in Eemnes - nog stoffelijke resten van bemanningsleden. De bedoeling is om over te gaan tot berging, maar alleen als dat kansrijk is.

 Veldonderzoek in de polder bij Eemnes. Veldonderzoek in de polder bij Eemnes. | Foto: Caspar Huurdeman

Daar is eerst onderzoek voor nodig. En zo'n veldonderzoek werd vandaag gedaan in Eemnes, waar onder meer de EOD aan meedeed. Aalberts: "We hebben gekeken wat er nog resteerde van het toestel dat daar is neergestort. En dat betekent dat we een ferro-detectie hebben verricht. Daarbij kijken we of we verstoringen van ijzerresten in de grond kunnen vinden."

"Zwaarverroeste, kleine dingen hebben we gevonden, verder ligt er amper iets. We gaan hoogstwaarschijnlijk niet meer zoeken op die locatie, het heeft geen nut." Officieel moet er nog een beslissing over genomen worden, maar de kans lijkt klein dat de crash van het vliegtuig in Eemnes meegaat in het nationaal bergingsprogramma.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -