Tweede Kamer ondervraagt alFitrahmoskee over financiering

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een speciale commissie van de Tweede Kamer die onderzoek doet naar de financiering van moskeeën in Nederland, gaat bestuurders van de stichting alFitrah in Utrecht ondervragen. Ook met de Haagse As-Soennahmoskee wordt gesproken.
De gesprekken beginnen aanstaande maandag. De commissie wil erachter komen of er geldstromen uit het buitenland zijn die leiden tot 'ongewenste beïnvloeding'. AlFitrah weigerde aanvankelijk inzage in de financiën, maar de rechtbank dwong de stichting mee te werken. De moskee heeft tot op heden de benodigde documenten niet aangeleverd aan de Kamercommissie.
Aanleiding voor het onderzoek waren onthullingen van Nieuwsuur en NRC, waaruit bleek dat tientallen islamitische organisaties miljoenen euro's uit Golfstaten hebben ontvangen.
Het verhoor begint met Dick Schoof, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Ook ex-burgemeester Pauline Krikke van Den Haag wordt gehoord, net als terreurdeskundige Ronald Sandee, integratiedeskundige en voormalig Kamerlid Keklik Yücel en vicevoorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) Saïd Bouharrou.
Stichting alFitrah kwam al eerder uitgebreid in het nieuws. Op verzoek van de gemeente Utrecht deed het Verwey-Jonker instituut onderzoek naar de stichting. Die concludeerde dat alFitrah kinderen met de rug naar de samenleving zet.
In een reactie op dit rapport spreekt alFitrah van een nietig en corrupt rapport. De stichting zegt dat het rapport van Verwey-Jonker "gebaseerd is op onjuistheden, onwaarheden, valse verklaringen, schendingen van afspraken en politiek gestuurde belangen."
De verhoren in de kamer duren tot en met 20 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.