RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Te veel lood in water van zes Utrechtse schoolgebouwen, alleen nog drinken uit fles

UTRECHT - In zes schoolgebouwen in Utrecht zijn verhoogde concentraties lood in het water gevonden. Het zware metaal kan een gezondheidsrisico vormen voor jonge kinderen. De zes scholen hebben direct maatregelen genomen. Er mag geen water uit de kraan, maar alleen uit flessen, worden gedronken. De ouders van de leerlingen zijn ingelicht.

Het gaat om de Gertrudisschool, De Piramide, Taalschool Utrecht, SBO Belle van Zuylen, St. Jan de Doperschool en de Ludgerschool. Bij een van de scholen zijn er waarschijnlijk loden leidingen aanwezig. Van de andere scholen wordt dit nog onderzocht.

ONDERZOEK
De gemeente stelde onlangs een onderzoek in naar de aanwezigheid van dit soort leidingen in schoolgebouwen en kinderdagverblijven in de stad. Wethouder Eelco Eerenberg schreef toen nog dat hij de kans klein achtte dat er nog loden leidingen in schoolgebouwen zitten die in het bezit zijn van de gemeente Utrecht.

Het ging om een "preventief onderzoek", om er zeker van te kunnen zijn dat er geen loden leidingen meer in de gebouwen zitten. "Mochten er toch verhoogde concentraties lood worden aangetroffen in het drinkwater van het gemeentelijk domein, dan worden de loden leidingen zo snel mogelijk opgespoord en vervangen", zei de wethouder toen. "In schoolgebouwen niet in eigendom van de gemeente, vragen we scholen om dit zo snel mogelijk op te pakken."

De wethouder maakte de resultaten van de watermonsters van de eerste 25 gebouwen vandaag bekend. Bij 46 andere panden volgt nog een 'quickscan'. De wethouder verwacht deze uitkomst volgende week binnen te krijgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -