Provincie Utrecht over Gelderse fusieplannen voor Renswoude: "Herindelingen niet opleggen"

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
RENSWOUDE - Er komt als het aan de provincie Utrecht ligt geen gemeentelijke fusie van Renswoude en Scherpenzeel, tenzij die gemeentes daar zelf om vragen. Dat schrijft de provincie Utrecht in een reactie op uitgelekte plannen van de provincie Gelderland.
Omroep Gelderland meldde gisteren het nieuws over de plannen van de provincie Gelderland. Die maken deel uit van een mogelijke gemeentelijke herindeling van het Gelderse Scherpenzeel. De provincie voert al langer gesprekken met Scherpenzeel over of die gemeente zelfstandig kan blijven.
Het lijkt erop dat bestuurders op het provinciehuis in Gelderland vinden van niet. In stukken die per ongeluk online verschenen, bleek dat gedeputeerde Jan Markink de procedure voor een herindeling van Scherpenzeel en Barneveld wil starten.

RENSWOUDE

Maar de fusie met Barneveld is slechts één scenario waar rekening mee wordt gehouden, aldus Omroep Gelderland. Een andere mogelijkheid is wat Gelderland betreft dat Scherpenzeel samengaat met het Utrechtse Renswoude. Maar daar kan wat de provincie Utrecht betreft, op deze manier, geen sprake van zijn. Het standpunt is helder aldus een woordvoerder, "herindelingen worden niet van bovenaf opgelegd."

ZELFSTANDIG

Of de soep overigens zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend, is de vraag. Er bestaat ook nog een kans dat Scherpenzeel zelfstandig blijft. Volgens commissaris van de Koning John Berends, die aanwezig was bij recente gesprekken tussen de gemeente en de provincie, kan Scherpenzeel de eigen zelfstandigheid nog redden: "Daar moeten wij vertrouwen in hebben, maar anders nemen wij de regie over."

TIEN JAAR TERUG

Renswoude is vaker genoemd in plannen voor herindelingen en samenvoegingen. Tien jaar terug waren er plannen om Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg samen te voegen. Dat voorstel werd uiteindelijk door de minister geschrapt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.