RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vijfheerenlanden verkoopt aandelen Eneco

UTRECHT - De gemeente Vijfheerenlanden verkoopt voor 80 miljoen euro de aandelen van Eneco. Daarmee wordt ingegaan op het bod van Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu. Dat is gisteravond besloten in de gemeenteraad. In totaal zijn 44 Nederlandse gemeenten aandeelhouder van het bedrijf. Vijfheerenlanden is de enige partij in de provincie Utrecht.

RESERVEPOT
Het college wil de opbrengst van de aandelen storten in een reservepot. Er is nog geen bestemming voor het geld. In de kadernota van volgend jaar zullen voorstellen gedaan worden voor een bestemming van de opbrengst.

NIEMANS BETON
De verkoop van de aandelen zorgt dus voor een grote som geld, maar heeft ook consequenties. Met de verkoop verliest de gemeente het jaarlijks dividend van één miljoen euro. In de begroting van dit jaar is rekening gehouden met deze gemiste inkomsten. Volgend jaar gaat de gemeente bepalen hoe ze dit kunnen opvangen.

TWEEDE WERELDOORLOG
De 100-jarige Jan Oostdam uit Vianen is één van de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd te werken voor het Japanse bedrijf Mitsubishi. Een journalist van dagblad Trouw attendeerde de gemeente op het feit dat een slachtoffer uit Vianen komt. Dat de gemeente zaken doet met het Japanse bedrijf raakte een snaar. De gemeente zou contact zoeken met de man in verband met de verkoop van Eneco, maar liet dit in eerste instantie na.

Inmiddels heeft de gemeente contact gezocht met de familie Oostdam. In verband met de slechte gezondheid van de man en zijn vrouw heeft een ontmoeting met de burgemeester nog niet plaatsgevonden.

De 100-jarige Jan Oostdam uit Vianen is een van de Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog gedwongen werd te werken voor de Japanners. Hij wachtte tevergeefs op contact van de gemeente Vijfheerenlanden over de overname. "Nu is het eigenlijk te laat", zegt zijn dochter tegen RTV Utrecht.

Ruim vijftig jaar woonde Jan Oostdam met zijn gezin in Vianen in de gemeente Vijfheerenlanden. Nu woont de voormalig KNIL-officier noodgedwongen in IJsselstein, maar de band met de gemeente waar zijn acht kinderen opgroeiden blijft. Het nieuws dat Vijfheerenlanden als aandeelhouder van Eneco zaken doet met hetzelfde Japanse bedrijf waar hij tewerk werd gesteld raakte een snaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -