RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Onder de terrasverwarmer op Warmetruiendag: "Ik snap wel dat er behoefte aan is"

PROVINCIE UTRECHT - Het is vandaag Warmetruiendag, de dag waarop de verwarming een graadje lager gaat voor een beter milieu. Tegelijkertijd zitten we buiten bij het café lekker behaaglijk onder de terrasverwarmers. De Partij voor de Dieren in Utrecht wil zo snel mogelijk van die verwarmers af. Koninklijke Horeca Utrecht vindt juist dat het hoort bij goed gastheerschap.

"Wij proberen een aangenaam klimaat te creëren voor de gasten", zegt Pieter Honing voorzitter van de afdeling Utrecht van Koninklijke Horeca Nederland. "Klaarblijkelijk is er behoefte aan, want op veel terrassen zie je die dingen. Van de wetgever mag je binnen ook niet meer roken. Ik snap wel dat er behoefte aan is."

WARMPJES OP DE NEUDE
De terrasverwarmers zijn de Utrechtse Partij voor de Dieren al langer een doorn in het oog. De partij reageerde eerder deze week dan ook met veel instemming op twitteraar Jan Dirk Buining die zich opwond over het grote aantal heaters op de Neude. De Partij voor de Dieren heeft het gebruik van de apparaten herhaaldelijk in de raad aan de kaak gesteld, zegt fractievoorzitter Maarten van Heuven. "Het college moet horeca-eigenaren overhalen dit te stoppen, maar horeca-eigenaren willen niet echt."


"We hebben ook wel eens gekeken of we iets konden doen met de precariobelasting", zegt Van Heuven. "Dat is een beetje een ingewikkeld verhaal, maar ondernemers gebruiken vaak grond van de gemeente voor hun terras en daar betalen ze ook belasting voor. We hebben gekeken of we caféhouders met terrasverwarmers meer konden laten betalen, maar dat is niet gelukt. We zoeken nu nog altijd naar manieren om hier iets aan te doen."

DEKENS EN KUSSENS
Café De Zaak in het centrum van Utrecht kiest bewust niet voor terrasverwarmers, zegt eigenaar Rien van den Hoek. Het café biedt bezoekers dekens en verwarmde kussens aan om warm te blijven op het terras. "De vraag om terrasverwarmers is ooit aan ons gesteld toen het roken binnen stopte", zegt Van den Hoek. "Maar toen hebben we direct aan de gasten gezegd: dat gaan we niet doen. Je kan het - in onze optiek - met goed fatsoen niet maken om de buitenlucht op te warmen met heaters. Mensen zitten met een dekentje buiten ook gezellig. En hoe vaak hebben we nou nog winters?"

Van den Hoek heeft niet het idee dat hij nu omzet mist, omdat mensen liever op een verwarmd terras zitten. "Ik heb nog niemand gehoord die de verwarmers mist. We hebben niet het idee dat we hierdoor minder omzet draaien. Het is ook gewoon een keuze die je maakt. Wij kiezen in ieder geval niet voor heaters".

VERBOD
Een verbod op terrasverwarmers zit er in Utrecht voorlopig niet in, daar heeft de Partij voor de Dieren in de raad te weinig medestanders voor. Wat voorzitter Honing van Koninklijke Horeca betreft is dat maar goed ook. "Ik ben niet zo voor verboden in de wereld. Ik vind dat ondernemers en klanten ook zelf kunnen bepalen wat ze doen. Cafégangers kiezen ook zelf op wat voor een terras ze willen zitten".

Fractievoorzitter Van Heuven zegt dit in de praktijk al lang te doen. "Ook als ik met een groepje ben loop ik liever een blokje om. We zitten in tijden van klimaatcrisis, en dan moet je spaarzaam met energie omgaan en de aarde niet verder opwarmen. Ik ga zelf niet onder een terrasverwarmer zitten."

Volgens Klimaatverbond Nederland deden vandaag bijna 300.000 mensen officieel mee aan de Warmetruiendag die nu voor de veertiende keer is gehouden. Het was met een graad of negen en een lekker zonnetje alleen niet echt weer voor een warme trui. Op het terras was het vandaag al wel goed uit te houden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -