RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

De wereld lonkt op de emigratiebeurs in Houten: "Nederland is te koud"

1/3
HOUTEN - In het nieuws en de politiek gaat het al jaren over immigratie maar wat veel minder aandacht krijgt is emigratie: Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. In 2019 gingen bijna 160.000 landgenoten het avontuur aan en verhuisden ze naar het buitenland. En zo'n spannend avontuur begint natuurlijk op... een beurs.

Het buitenland lonkt voor veel Nederlanders en dus stond vanochtend voor de deuren van de Expo in Houten een lange rij ge´nteresseerde bezoekers voor de emigratiebeurs. Zoals Jean-Paul die na 30 jaar in Nederland toe is aan iets nieuws: "Ik kom uit Peru en woon al heel lang in Nederland. Maar het is hier te koud. Ik zou wel naar Griekenland willen verhuizen bijvoorbeeld."

HONGARIJE
Een vrijstaand huis op een paar hectare grond kost in Nederland al gauw een paar ton. Maar in Hongarije koop je een woning van 100 m2 met 2700 m2 land voor 92.000 euro. En als dat nog steeds te duur is, heb je voor 32.330 euro een appartementje met ruim een hectare grond. Da's dan wel een opknapper. "Helaas is het erg slordig momenteel, maar een goedkoop project voor een handige lummel", staat onder de advertentie.

 Leuk huisje in Hongarije 'voor handige lummel' Leuk huisje in Hongarije 'voor handige lummel' | Foto: RTV Utrecht

Een oudere man en zijn vrouw zien het wel zitten: "We hebben nu een kleine huurwoning. Maar dit huis zouden we wel kunnen betalen. En Hongarije lijkt ons best leuk." De makelaar tempert ondertussen de verwachtingen: "Er moet wel erg veel aan dit huis gebeuren, hoor. Misschien kunt u beter kijken naar een huis dat al af is. Zoals deze voor 64.000 euro." Het stel besluit uiteindelijk er nog even over na te denken.

SCANDINAVI╦
De Zweedse regio J÷nk÷ping heeft een tekort aan ingenieurs, medisch personeel en it-specialisten. "Als je wil, kan je via Emigration Express to Sweden binnen acht maanden een baan, een huis en school voor je kinderen regelen", vertelt beursmanager Tom Bey. "Het eerste sollicitatiegesprek voer je hier op de beurs."

ScandinaviŰ is ruim vertegenwoordigd op de beurs. Naast J÷nk÷ping staan er tientallen andere stands van regio's in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. "Ze komen daar overal mensen tekort en de natuur is prachtig."

 In veel Scandinavische landen is een tekort aan personeel In veel Scandinavische landen is een tekort aan personeel | Foto: RTV Utrecht

Bey verwacht dit weekend zo'n 12.000 bezoekers op de beurs. "Soms krijgen we wel eens kritiek. Dat we Nederlanders werknemers die hier hard nodig zijn helpen verhuizen naar het buitenland. Maar die mensen zouden toch wel vertrekken." Bey schat dat zo'n 2 ß 3 procent van de Nederlandse bevolking weleens overweegt om het avontuur in het buitenland te zoeken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -