RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

14 miljoen voor aanpak racisme en discriminatie in het voetbal


ZEIST - Het kabinet stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om racisme en discriminatie in de voetbalsport aan te pakken. Na die periode volgt een evaluatie en komt er mogelijk extra geld bij.

Dat zeiden de ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zaterdag bij de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia, waar samen met KNVB-directeuren Eric Gudde (betaald voetbal) en Jan Dirk van der Zee (amateurvoetbal) het aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen' werd gepresenteerd.


Reden voor het schrijven van het plan was een incident in november tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior in de eerste divisie. Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira werd daar door supporters racistisch bejegend.

De ministers en voetbalbestuurders kondigden in Amsterdam twintig maatregelen en initiatieven aan, onderverdeeld in 'voorkomen', 'handhaven' en 'signaleren'. Dit voorjaar start een zogenoemde denktank, met daarin mensen uit het openbaar bestuur en de voetbalwereld. Zij gaan de overheid, de KNVB, clubs, burgemeesters en andere partijen advies geven.

Verder richt de KNVB een antiracisme-team op. Ook komt er voor voetbalclubs een trainingsprogramma met als doel gedragsverandering tot stand te brengen. De voetbalbond wil zelf ook veranderen. Van der Zee: "De KNVB is nu niet een afspiegeling van de maatschappij. We zijn een hele witte organisatie. We willen een stuk diverser worden, dan word je ook geloofwaardiger."

Voetbalclubs die te weinig werk maken van de strijd tegen discriminatie hangt voortaan onder andere puntenaftrek boven het hoofd. Supporters die zich racistisch uitlaten, komen niet langer vijf, maar tien jaar het stadion niet in. En de meldplicht voor onverbeterlijke raddraaiers wordt zo veranderd dat die vaker kan worden opgelegd.

Clubs die verzuimen racisme de kop in te drukken, kunnen niet alleen punten verliezen. Ze moeten ook vrezen dat de KNVB boetes oplegt of hun supporters van de tribunes weert. Zowel het profvoetbal als het amateurvoetbal krijgt een speciale KNVB-aanklager voor discriminatiezaken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -