Storm Ciara landt in Utrecht, zware ochtendspits verwacht

© Michiel van Beers
PROVINCIE UTRECHT - Utrecht heeft vandaag de eerste grote storm van het jaar meegemaakt. Met zeer zware windstoten van 75 tot 120 kilometer per uur spookte Ciara door Utrecht. Verschillende attracties, organisaties en instellingen hadden eerder al voorzorgsmaatregelen genomen tegen de harde wind.
Het KNMI kondigde code oranje af. Dat betekende grote kans op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. Later in de avond of nacht zullen de windstoten afnemen.
Dit liveblog is afgesloten. Morgen leest u op deze website meer over de gevolgen van de storm.

23.27 uur Auto op de kop op A12

Op de A12 bij Harmelen is vanavond een auto over de kop gevlogen, die vervolgens tot stilstand kwam. Er werden veel hulpdiensten opgeroepen, waaronder een traumahelikopter, maar de verwondingen leken mee te vallen. Het slachtoffer is wel naar het ziekenhuis gebracht. Het lijkt erop dat de automobilist de macht over het stuur verloor door het slechte weer.
Ten tijde van het ongeluk waren twee rijstroken dicht. Dat zorgde voor lichte verkeershinder. Een berger heeft het voertuig nu weggesleept.

21.32 uur Drukke ochtendspits verwacht

In navolging van storm Ciara wordt voor morgenvroeg een drukke ochtendspits verwacht, meldt de ANWB. Door de harde en zware windstoten die ook morgen nog van kracht zijn, worden er langere dagelijkse files dan gebruikelijk verwacht.
Ondertussen regent het nog steeds behoorlijk in de provincie. Maar bussen rijden nog en er zitten zelfs nog mensen op de fiets. En zoals deze meneer opmerkte: de Dom staat ook nog! Gelukkig maar.

20.35 uur Veel boom-gerelateerde meldingen bij brandweer

Vandaag zijn tussen 11.00 en 20.00 uur zo'n 350 meldingen bij de brandweer binnen gekomen die betrekking hebben op de storm. Dat is een fiks aantal maar volgens een woordvoerder van de brandweer is dit getal niet buitensporig hoog voor deze weersomstandigheden.
De meldingen gaan vooral over bomen en takken die op de weg of andere plekken zijn beland. Opvallend is het wel dat er veel meldingen van dakschade binnen druppelen. Verder zijn er geen bijzonderheden gemeld, aldus de woordvoerder.
De meldkamer van de brandweer is ontzettend druk. "Mijn collega's werken echt keihard", aldus de woordvoerder.

20.30 uur Boom op de A12

Door een boom op de snelweg is de hoofdrijbaan van de A12 dicht. Het gaat om het stuk tussen knooppunt Oudenrijn en knooppunt Lunetten vanuit de richting van Den Haag. De brandweer is aanwezig en probeert de weg zo snel mogelijk weer vrij te maken, laat Rijkswaterstaat weten.

20.06 uur NS: ook morgen kans op vertragingen

De NS verwacht dat het treinverkeer maandag nog last heeft van de problemen die de storm zondag veroorzaakt. Omdat de storm zondag tegen 20.00 uur nog niet is gaan liggen, is het mogelijk dat niet alle schade voor maandagochtend kan worden hersteld, zo meldt de NS. Wat de precieze impact is voor het treinverkeer maandagochtend, is niet in te schatten.
NS adviseert reizigers van te voren de reismogelijkheden te checken en kort voor vertrek de actuele informatie op de reisplanner te raadplegen.
Zondag waaiden door de harde storm bomen op het spoor. Ook is de bovenleiding op enkele plaatsen beschadigd. Volgens de NS is overigens zondag de situatie op het spoor evenwel "goed beheersbaar. Op het hoogtepunt van de storm reed 65 procent van de treinen op tijd. Rond 19.30 uur was dit opgelopen naar 75 procent", aldus de NS. Storingsploegen van ProRail werken de hele nacht door om zoveel mogelijk schade te herstellen.

19.41 uur Raam uit woning geblazen

Storm Ciara heeft op de Melissekade in Utrecht een raam uit een woning geblazen. Volgens een omwonende zijn de bewoners van het pand niet thuis en weten ze waarschijnlijk nog niet dat het raam weg is. Er waaien glasscherven over de straat.
De brandweer heeft het glas weggehaald.
De brandweer heeft het glas weggehaald. © Dennis Seuren

18.44 uur Dakplaten laten los

Op verschillende plekken laten dakplaten los. Op de Wilhelminaweg in Woerden was het bijvoorbeeld raak. De brandweer heeft de omgeving afgesloten in verband met de veiligheid en sloot de weg ook af. Er is een losse plaat weggehaald. Een andere dakplaat vloog weg, buiten bereik van de brandweer.
Ook in Utrecht lieten dakplaten los. Op de Catherina van Renneslaan waren bij twee woningen die tegenover elkaar staan de dakbedekking van de dakkapellen los geraakt. De grote stukken lood kwamen op het dak terecht. De brandweer heeft voor nood de dakstukken vastgezet met spijkers.
In De Meern zijn bij een bedrijf aan de Strijkviertel een aantal dakplaten van het dak gewaaid. De brandweer heeft de dakplaten bij elkaar gelegd. Het is nog onbekend hoe groot de schade is.
De gevelplaten in Woerden lieten los.

17.25 uur Politie: bel alleen 112 voor acute nood

De telefoons bij de landelijke meldkamer staan roodgloeiend door de storm die momenteel over ons land raast. Bellen er normaal gesproken op een zondag zo'n honderd mensen per kwartier naar 112, nu zijn dat er rond de driehonderd, zegt een woordvoerder van de politie. "Dit aantal loopt gestaag op, want de verwachting is dat de storm rond 19.00 uur op zijn sterkst is."
De landelijke eenheid roept op bij stormschade niet naar 112 te bellen als er geen sprake is van acuut gevaar, omdat het nummer beschikbaar moet blijven "voor als elke seconde telt". Het nummer 0900-8844 is voor politiezaken die minder dringend zijn en als er sprake is van schade die geen gevaar oplevert voor anderen, kunnen mensen volgens de politiewoordvoerder het beste de gemeente bellen.

17.16 uur Schade aan City Skydive

Een deel van de gevel van City Skydive in Utrecht hangt los. Het gaat om een aantal hoekpunten aan de zijkant van de gevel. De brandweer heeft een hoogwerker opgeroepen om de schade van dichtbij te kunnen bekijken.

16.35 uur Geen Thuisbezorgd in de stad

In de stad wordt geen eten meer bezorgd door Thuisbezorgd. Een woordvoerder laat weten dat alle restaurants die bezorgers hebben van Thuisbezorgd, op de website als 'gesloten' worden aangemerkt.
Een aantal restaurants staat nog wel als geopend aangemerkt op de site. Dat zijn restaurants met eigen bezorgers. De kans bestaat dat zij nog wel bezorgen maar ook dat is niet met zekerheid te zeggen.

15.55 uur Boswachter waarschuwt: blijf uit de bossen

15.46 uur Het is hondenweer

15.43 uur ANWB: ga niet de weg op

De ANWB waarschuwt dat het gevaarlijk is om de weg op te gaan. De bond raadt aan om dat niet te doen als het niet strikt noodzakelijk is. Rijden met een lege vrachtwagen of aanhanger wordt al helemaal afgeraden.

15.20 uur A12 tussen Woerden en Utrecht deels dicht

Door een omgevallen boom op de A12 is de weg tussen Woerden en Utrecht deels afgesloten. In de richting van Utrecht kun je niet over de rechter rijstrook. De brandweer verwijdert de boom.
Ook bij knooppunt Oudenrijn viel een boom deels op de A12. Deze is inmiddels verwijderd.

15.13 uur Boom dreigt op boerderij te vallen

In Vinkeveen dreigt een boom op een boerderij te waaien. Uit voorzorg haalt de brandweer de boom weg.
De brandweer laat gecontroleerd een boom vallen.
De brandweer laat gecontroleerd een boom vallen. © Peter Bakker

14.53 uur De eerste schademeldingen uit Amersfoort

Op enkele plekken in Amersfoort zijn door de harde wind onveilige situaties ontstaan. Aan de Surinamelaan viel een zonnepaneel van het dak in de voortuin. De brandweer waarschuwt de bewoners om niet de tuin in te gaan.
Aan de Surinamelaan belandde een zonnepaneel in de voortuin.
Aan de Surinamelaan belandde een zonnepaneel in de voortuin. © Keistad Nieuws
Bij de Hogeweg zorgde losliggend isolatiemateriaal voor onveilige situaties op de weg. Het materiaal lag op het bouwterrein niet goed vastgelegd, en waaide over de naastgelegen weg. Automobilisten moesten hard remmen voor het rondvliegende materiaal. De politie maakt de weg weer vrij.

14.39 uur De KNVB heeft misschien alle voetbalwedstrijden afgelast, maar de voetbalplaatjes zijn nog steeds verkrijgbaar:

EERDERE UPDATES

De brandweer in Houten heeft een loshangend doek op een bouwplaats verwijderd. Het doek zat vast aan een steiger, maar waaide deels over de weg heen en dreigde verder los te raken.
De steigerdoek waaide over de weg.
De steigerdoek waaide over de weg. © Koen Laureij

HULPDIENSTEN

De hulpdiensten vragen alleen om 112 te bellen in noodgevallen, waarbij snel handelen van groot belang is. in andere gevallen moet de gemeente worden gebeld, of moet je het zelf oplossen.
Sommige diensten noemen het onverantwoord om bezorgers op pad te laten gaan. Zo rijdt boodschappenbezorger Picnic vandaag niet.
Maaltijdbezorger Thuisbezorgd houdt per uur in de gaten of het verantwoordelijk is om haar bezorgers te laten werken. "We snappen dat met slecht weer meer wordt besteld, dus we zullen niet als eerste van straat gaan. Maar de veiligheid van onze werknemers staat voorop: in Leiden zijn we al gesloten. We kunnen natuurlijk restaurants met een eigen bezorgdienst niet verplichten om te sluiten."

VOETBAL

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax in de Galgenwaard gaat door de storm niet door. De KNVB heeft alle wedstrijden in de eredivisie én alle amateurwedstrijden afgelast. Volgens de voetbalbond kan de veiligheid van de spelers en supporters niet worden gewaarborgd.
Dat besluit werd gisteren al genomen, op basis van de voorspellingen. Coach/trainer John van den Brom begrijpt de beslissing van de KNVB. "Ik denk niet dat je met dit soort omstandigheden het risico mag en kan lopen, voor spelers en supporters." Ook de supportersvereniging van Ajax noemt afreizen naar Utrecht "onverantwoord".
Ook de markt in Baarn is uit voorzorg afgelast.
Ook de markt in Baarn is uit voorzorg afgelast. © Caspar Huurdeman
TREINEN EN BUSSEN RIJDEN (VOORALSNOG)
De NS rijdt vooralsnog ondanks de storm wel gewoon met de normale dienstregeling. Er wordt geen aparte stormdienstregeling ingesteld, "mede omdat er op zondag al minder treinen rijden", aldus een woordvoerder.
Wel krijgen reizigers de tip om de NS-app in de gaten te houden, want de NS sluit niet uit dat er ritten uitvallen: mogelijk zal de NS "ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk stilleggen."
Vooralsnog is er ook geen stormdienstregeling voor de busdiensten in de regio ingesteld.

DIEREN IN DE WIND

Ook de dierentuinen in de provincie nemen voorzorgsmaatregelen. Ouwehands Dierenpark in Rhenen blijft open, maar adviseert bezoekers om na 14.00 uur niet meer te komen. Veel missen bezoekers niet, want "de meeste dieren gaan aan het einde van de middag sowieso naar binnen", aldus een woordvoerder. Pas bij code rood wordt het park gesloten. Als je al tickets hebt gekocht, kun je die omzetten naar een later moment.
Dierenpark Amersfoort blijft wél uit voorzorg de hele dag dicht. "Aan de veiligheid van de dieren is gedacht, zij verblijven op veilige plekken", meldt het park op haar website.
Andere attracties, zoals het Klimbos in Zeist, worden uit voorzorg gesloten. Ook het Nationaal Militair Museum in Soesterberg (dat op een oude landingsbaan is gebouwd) is vanaf 3 uur dicht.

TAKKENREGEN

Voor een boswandeling lijkt zondag met de voorspelde regen sowieso een slechte dag, maar Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan wandelingen niet verbieden. Volgens de organisaties is bossen afsluiten niet mogelijk, omdat er meestal geen hekken rondom staan.
"Wij volgen het KNMI en komen nooit met onze eigen waarschuwingen," zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer dan ook. "Maar als het KNMI zegt dat het code oranje is, dan is het misschien niet zo verstandig om het bos in te gaan."
Utrechts Landschap raadt overigens wel iedereen af om het bos in te gaan. Volgens de natuurorganisatie kunnen door de harde winstoten grote takken uit de bomen breken en omlaag vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.