RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gluren bij je buren tijdens huiskamerfestival Amersfoort; 'De gastvrijheid, de muziek, hartstikke leuk!'

1/6
AMERSFOORT - Altijd al eens willen zien hoe de buurman de boel heeft ingericht? Vandaag kon dat tijdens het festival 'Gluren bij de Buren'. Op verschillende plekken in de provincie hielden mensen open huis en konden bezoekers genieten van gratis optredens in de huiskamer.

In Amersfoort, waar het festival in 2008 voor het eerst werd georganiseerd, hadden mensen de mogelijkheid om bij 116 huizen binnen te kijken. Zoals bij meneer Van Bree die z'n prachtige monumentale pand aan de Langegracht openstelt.

"Ik doe voor de vijfde keer mee", vertelt hij terwijl het bossanova duo dat straks optreedt alvast inspeelt. "Het is hartstikke leuk. De opzet van het festival doet me een beetje denken aan 'het touwtje uit de brievenbus van Jan Terlouw'. Ik vind het leuk om het plezier dat ik heb in Amersfoort met anderen te delen."

Tekst gaat verder onder de foto.

 Het Bossanova duo in actie. Het Bossanova duo in actie. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

GLUREN
"Ik vind het geweldig!", zegt een mevrouw die het optreden in de bomvolle huiskamer bijwoont. "Het is voor mij de eerste keer. Hartstikke leuk. Sowieso de gastvrijheid, en ook de muziek, erg leuk. En dan kan ik ook nog een beetje gluren! Fantastisch om dit pand te zien van binnen."

Tekst gaat verder onder de foto.

 De huiskamer van meneer Van Bree zit bomvol. De huiskamer van meneer Van Bree zit bomvol. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

GRAND LADY
Even verderop op de Westsingel is heel andere muziek te horen: Keltische folk. Minder warmbloedig, maar minstens zo mooi. En ook de entourage mag er zijn. De band speelt op de eerst verdieping van een 'studentenhuis', met een openhaard in het midden en een authentieke houten vloer. De bewoners werken inmiddels allemaal.

"Heel bijzonder om hier te spelen", vertelt harpiste Irmgard. "Zo midden in deze stad met uitzicht op de Lieve Vrouwetoren, onze 'grand lady' van Amersfoort." "Het is inmiddels het vierde jaar dat we dit doen", vult mede-bandlid Monique aan. "We doen ook mee aan Struinen in de Tuinen. Dat is in de zomer. Dan spelen we in de tuin bij iemand, ook heel gezellig."

Tekst gaat verder onder de foto.

 Harpiste Irmgard met haar band. Harpiste Irmgard met haar band. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

KOEKJES EN KOFFIE
Bram en Vera, die hun huis aan de Westsingel ter beschikking stellen, hebben de catering goed verzorgd. Er is koffie, thee en koek. En er zijn comfortabele stoelen die allemaal gevuld zijn. Bang dat het een rommeltje wordt met al die bezoekers zijn ze niet. Vera: "Ach, het is toch een oud huis, dus geen probleem als iemand koffie morst."

Tekst gaat verder onder de foto.

 Het huis aan de Westsingel zit lekker vol. Het huis aan de Westsingel zit lekker vol. | Foto: RTV Utrecht / Peter Knieriem

Overigens is iedereen welkom in de huiskamer, maar de rest van het pand is niet toegankelijk. Bram: "Nou ze hoeven niet persé in mijn kamer te komen." En ook de kamer van Vera is gesloten. "Mijn kamer is niet echt toonbaar op dit moment, dus liever niet", aldus Vera.

Na het slotakkoord van de vijfkoppige folk-formatie klinkt een daverend applaus. Het publiek is enthousiast. "Mijn vriendin heeft het programma voor vandaag uitgestippeld en dat heeft ze goed gedaan", vertelt een van de toeschouwers. "Echt leuke muziek! Mooi pand ook, leuk om hier eens binnen te kijken."

Gluren bij de Buren in Amersfoort


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -