Wankele bomen gekapt en 335 stormmeldingen na storm Ciara

Een ondergelopen parkeerplaats op de Polderbaan in Woerden.
Een ondergelopen parkeerplaats op de Polderbaan in Woerden. © Egberts Media
PROVINCIE UTRECHT - Omgewaaide bomen, rondvliegende takken en veel weggewaaide dakpannen. Storm Ciara heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Maar ook voor vandaag is het nog niet voorbij. Het KNMI in De Bilt heeft voor vanavond opnieuw code geel afgegeven voor zware windstoten.

VEILIGHEIDSREGIO UTRECHT

De brandweer was vooral gisteren flink in de weer. "Het was zeker druk, alle collega's zijn volop ingezet en de meldkamer had het ook heel druk. Het waren eigenlijk stormgerelateerde meldingen zoals we altijd hebben. We zagen heel veel bomen voorbij komen, schuttingen die dreigden om te waaien of losgelaten dakkapellen", aldus Liselotte Mackloet van de Veiligheidsregio Utrecht.
Fietsers halen natte voeten in de Wulverhorsttunnel in Woerden.
Fietsers halen natte voeten in de Wulverhorsttunnel in Woerden. © Egberts Media
Tussen 11.00 uur en 20.30 uur, tijdens de piek van de storm, kwamen er gisteren 335 stormmeldingen binnen. In totaal kwamen er 491 meldingen binnen. Mackloet: "Er zitten ook meldingen met prioriteit tussen maar die niet direct stormgerelateerd zijn. Of er zijn meldingen tussen gekomen dat collega's werden opgeroepen om naar de kazerne te komen maar dat waren dan geen incidenten."
Vandaag viel de drukte tot nu toe mee: "Het is een normale dag zoals we anders ook altijd hebben. Er staat nog steeds wel veel wind. Maar er is geen sprake meer van grote drukte bij de meldkamer met heel veel meldingen."
Veiligheidsregio Utrecht kreeg 360 stormmeldingen

VERKEER

Een aantal wankele bomen moeten gekapt worden bij knooppunt Lunetten, meldt de ANWB. De verbindingsweg van de A27 naar de A12 werd vanmiddag daarom afgesloten.
Door de naweeën van de zware storm Ciara stond het verkeer maandagochtend al vroeg op diverse plekken vast. De ANWB telde rond 06.30 uur al 46 files met een totale lengte van 201 kilometer.
Op de meeste plaatsen kwam de treindienstregeling goed op gang. Sommige treinen waren wel korter en daardoor was het in de trein drukker dan normaal, zei een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.
In de nacht van zondag op maandag waren er nog tientallen meldingen van omgewaaide bomen op het spoor of plastic of andere spullen in de bovenleiding. "Storingsploegen van ProRail hebben de hele nacht doorgewerkt om de schade zo veel mogelijk te herstellen. Dat is goed gelukt."
Ook in de gemeente Woerden is het team openbare ruimte druk bezig met de naweeën van Ciara.
Het Utrechts Landschap adviseert om voorlopig niet het bos in te gaan vanwege afgebroken takken die in de bomen hangen en er pas later uit kunnen vallen. Boswachters zijn druk bezig om de paden vrij te maken.

HOOG WATER

Niet door de storm, maar door hevige regenval in de buurlanden, trekt er een hoogwatergolf voorbij op de Nederrijn en Lek. Volgens waterschap Stichtse Rijnlanden is het hoogste peil bij Lobith op de Rijn bereikt en is de waterstand nu weer aan het zakken. In Wijk bij Duurstede stond het water vanmorgen zo hoog dat een parkeerplaats onder water dreigde te lopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.