RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Selectie van huisartsen controleert patiënten op coronavirus

UTRECHT/BILTHOVEN - De veertig huisartsenpraktijken die het aantal mensen met griep in Nederland registreren controleren hun patiŽnten nu ook op het coronavirus. Gezondheidsinstituut Nivel in Utrecht wil dat de eventuele verspreiding van het nieuwe virus in ons land van begin af aan wordt gemonitord.

Het coronavirus is in China uitgebroken en zou naar Nederland kunnen komen. Op dit moment zijn er geen Nederlandse patiŽnten bekend.

Als het virus in Nederland wordt gesignaleerd, dan maakt de huisarts daar melding van bij de GGD. Het RIVM in Bilthoven en de GGD nemen dan maatregelen. Het Nivel acht de kans dat het virus zo wordt gevonden overigens niet aannemelijk.

De veertig praktijken leveren al tientallen jaren wekelijks gegevens voor de nationale griepsurveillance. Zo onderhoudt het Nivel jaarlijks statistieken over de verspreiding van de griep. Huisartsen buiten het zogenoemde peilstation testen alleen op corona als ze een vermoeden hebben dat een patiŽnt besmet is geraakt, bijvoorbeeld iemand die met griepklachten uit China is teruggekeerd of die in contact is geweest met iemand anders die de infectie heeft opgelopen en nu griepklachten heeft.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht