RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoortse nagelschaarsteker half jaar de cel in

AMERSFOORT - De rechtbank in Utrecht heeft de 38-jarige dakloze Giovanni veroordeeld voor poging tot zware mishandeling met een nagelschaar in Amersfoort. Het gaat om een celstraf van acht maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Er was een hogere straf geëist voor poging tot doodslag, maar hiervoor ziet de rechtbank onvoldoende bewijs.

Giovanni stak oktober vorig jaar een andere dakloze neer bij de dagopvang van Kwintes in Amersfoort. Hij zocht die dag meerdere keren de confrontatie met het slachtoffer. Uiteindelijk sloeg hij hem twee keer tegen de borst, terwijl hij een nagelschaar vasthield. Het slachtoffer liep een klaplong op.

De rechtbank stelt dat op basis van de aangedragen informatie niet kan worden vastgesteld dat de kans op de dood van het slachtoffer aanmerkelijk is geweest en dat de verdachte die kans bewust heeft aanvaard. Dit betekent dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer wilde doden.

NOODWEER
Giovanni verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij zich bedreigd voelde door het slachtoffer en diens vrienden en uit noodweer heeft gestoken, omdat hij bang was door hen te worden mishandeld. Ze zouden de dag voor het steekincident ruzie met hem hebben gezocht en hem voor 'vieze neger' hebben uitgescholden. Hij zei dat hij bang was om een klap op zijn hoofd te krijgen, omdat hij hersenletsel heeft. Ook zou hij al eerder door een groep jongeren zijn ontvoerd en mishandeld.

Volgens Giovanni haalde het slachtoffer eerst naar hem uit en reageerde hij daarna angstig en zonder nadenken, maar het OM heeft dat nooit geloofd. De man zou zelf degene zijn geweest die zich agressief gedroeg en zat het slachtoffer achterna van een supermarkt in het centrum van Amersfoort tot aan het Stadhuisplein. Ondertussen riep hij dat hij hem ging steken. "Als je met een schaar iemand met zoveel kracht dwars door de jas in het bovenlichaam steekt, aanvaard je de kans dat die komt te overlijden", vond de officier van justitie.

De rechtbank stelde vandaag dat van een noodweersitatie geen sprake is geweest. De verklaring van het slachtoffer wordt ondersteund door de verklaring van getuigen en de opnames van bewakingscamera's.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -