Utrecht spreidt de armen voor startups: 'Binnen twee maanden hebben we ons pand weer vol'

UTRECHT - Dotslash, een kantoorpand in Kanaleneiland, stond drie jaar geleden nog voor zeventig procent leeg. Nu bruist het er van de bedrijvigheid. Startups - nieuwe en vernieuwende ondernemingen - zorgen voor een groot deel van de banengroei in de stad.
Het aantal nieuwe bedrijven in Nederland stijgt met een recordsnelheid. In 2019 begonnen ruim 207.000 ondernemers een nieuwe zaak, 23.000 meer dan het jaar ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Utrecht blijkt populair en met name nieuwe technologie vindt in de stad snel zijn weg.
Yvonne de Greeuw, Jelle Drijver en Klaas Verschuure.
Yvonne de Greeuw, Jelle Drijver en Klaas Verschuure. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

HEITJE VOOR EEN KARWEITJE

Een van de startups die een vaste plaats op de markt hoopt te veroveren is Near Ones. Heitje voor een karweitje, maar dan online, noemt Yvonne de Greeuw, een van de oprichters, het. "Het is een mobiel platform, waarbij middelbare scholieren en andere jongeren mensen in hun buurt helpen met alledaagse klusjes: boodschappen doen, hond uitlaten, babysitten, noem maar op. Mensen zetten een klusje op onze app en dan komt een scholier daartegen een beetje betaling doen."
Startups dragen voor achttien procent bij aan de werkgelegenheid en ze zorgen voor innovatie.
Klaas Verschuure, wethouder Economische Zaken
Near Ones werkt vanuit het kantoorpand aan de Europalaan 100. Dotslash heet het verzamelgebouw, waar sinds een tijdje diverse jonge en flexibele tech-bedrijven kamertjes of zonodig een hele vleugel bezetten. "We zijn een maand geleden gelanceerd en het loopt lekker", zegt De Greeuw. "Ik heb in Utrecht gestudeerd en het is hier nog betaalbaar om kantoorruimte te vinden. En onze incubator zit natuurlijk hier, die helpt ons ons bedrijf op te bouwen."
Een incubator, een broedmachine letterlijk vertaald, helpt startende bedrijven vooruit. Het is een belangrijke factor in het klimaat waarin startups gedijen. In Utrecht zijn onder meer Holland Startup, Dutch Game Garden, en Economic Board Utrecht actief. Binnenkort gaat de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) van start. Ze investeren in ondernemers die in de eerste, onzekere periode een duwtje in de rug kunnen gebruiken en vaak nog voor een laag uurtarief moeten werken.
Jelle Drijver van Peper in je Pand, de verhuurder van Dotslash, merkt ook dat het aantal startups in Utrecht snel groeit. "In een ander pand aan de Europalaan vertrekt binnenkort een bedrijf naar een ander pand. Dan komt er ineens 5.000 vierkante meter vrij. In een maand of twee hebben we dat weer vol."

WERKGELEGENHEID

Volgens wethouder Klaas Verschuure van Economische Zaken zijn startups onmisbaar voor een stad die snel groeit. "Ze dragen voor zo'n achttien procent bij aan de werkgelegenheid", zegt hij. "En ze zorgen voor innovatie. Op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en zorg staat Utrecht hoog op de lijst van succesvolle startups."
Succesvol is een startup volgens Verschuure als een ondernemer met een goed idee na vijf jaar nog bestaat als bedrijf. In Utrecht geldt dat voor ongeveer de helft van de bedrijven en dat is landelijk gezien veel. "Het vestigingsklimaat is hier goed", zegt hij. "De bevolking gaat er ook voor en de gemeente steunt dat."
Aantal bedrijven stijgt met recordsnelheid, hoe zit dat in Utrecht?
7.40u - Radio M Utrecht over startups in Utrecht
8.40u - Radio M Utrecht over startups in Utrecht