Afgetapte telefoongesprekken leggen Amersfoortse inbrekersbende bloot

© Politie
PROVINCIE UTRECHT - Het waren veelal ouderen bij wie het huis overhoop werd gehaald en sieraden en geld werden meegenomen. Vier jonge Amersfoorters moesten zich vandaag voor de rechter verantwoorden voor verschillende woninginbraken in de provincie. Loslippig waren ze niet, maar afgetapte telefoongesprekken geven een inkijkje.
Als de bewoonster van een woning in het Gelderse Harskamp, een oudere vrouw, de ravage ontdekt die de inbrekers hebben achtergelaten, slaat de schrik haar om het hart. Zo ernstig zelfs dat ze met hartklachten in het ziekenhuis belandt. Later zal blijken dat de vrouw niet langer zelfstandig in haar woning kan wonen. Het is een van de vijftien inbraken en pogingen daartoe waar de Amersfoorters van worden verdacht.
Vorig jaar kwam een van de verdachten in beeld bij de politie nadat de jongens in wisselende samenstellingen op pad gingen. Dat gebeurde in 2018 en 2019. Keukenramen in Baarn, Hooglanderveen, Oudewater, Overberg en verschillende plaatsen in Gelderland werden geforceerd. Vorig jaar werden de vier jongens, een van 17 en drie van 19 jaar oud, op hetzelfde moment gearresteerd. Ze woonden allemaal bij hun ouders.

SCHOON SCHIP

Een van de drie verdachten is vandaag bereid om drie inbraken te bekennen waarvoor justitie voldoende bewijs denkt te hebben. De inbraak in Harskamp is er daar een van. De verdachte heeft inmiddels een mediationgesprek gehad met de vrouw die het overkwam. Hij wil schoon schip maken, maar is niet van plan om de andere woninginbraken waarvan hij verdacht wordt te bekennen.
Ook de jongen die toen hij gearresteerd werd 17 jaar oud was, bekent een woninginbraak. Zijn betrokkenheid kon al snel worden vastgesteld omdat hij tijdens de inbraak een elektronische enkelband droeg. De rechter houdt hem voor dat het misschien niet zo handig was om tot zijn daad over te gaan terwijl hij de enkelband droeg.

ANTWOORD

Op veel vragen van de rechter willen de verdachten geen antwoord geven. Of ze kunnen zich niet herinneren wat er is gebeurd. "Ik weet niet eens wat ik gisteren heb gegeten", antwoordt een van hen wanneer de rechter vraagt hoe het zit met een gestolen iPad die bij hem thuis werd gevonden. De verdachte geeft aan dat hij die via Marktplaats kocht maar hij is het aankoopbedrag vergeten. "Ik snap dat u niet weet wat u gisteren heeft gegeten, maar u koopt niet iedere dag een iPad neem ik aan?', vraagt de rechter hem. Een duidelijk antwoord komt er niet.
Uit afgetapte telefoongesprekken wordt voor de politie al snel duidelijk dat de jongens elkaar kennen. In straattaal en met gebruik van bijnamen waarschuwen de vier elkaar bijvoorbeeld voor de vindplaats van de buit. Die ligt niet meer in "osso" (=huis) maar misschien wel buiten in een greppel. Een van de verdenkingen is daarom de deelname aan een criminele organisatie. Maar wie welke rol precies had en wie het initiatief nam blijft onduidelijk.
En dan is er nog het drugsbezit. De verdenking is dat van het geld van de gestolen goederen drugs werd gekocht dat weer verkocht moest worden. De verdachten willen er niets over kwijt. Morgen komt de officier van justitie met de strafeis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.