RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Celstraffen tot 2,5 jaar geëist tegen inbrekersbende uit Amersfoort

PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot 2,5 jaar tegen de vier jonge Amersfoorters die worden verdacht van een groot aantal woninginbraken. Meerdere daarvan vonden plaats in de provincie Utrecht.

Gisteren was de eerste dag van de zaak. Toen werd duidelijk dat de woninginbraken vooral plaatsvonden bij oudere mensen in 2018 en 2019. Keukenramen in Baarn, Hooglanderveen, Oudewater, Overberg en verschillende plaatsen in Gelderland werden geforceerd. Vorig jaar werden de vier jongens, ťťn van 17 en drie van 19 jaar oud, op hetzelfde moment gearresteerd. Ze woonden allemaal bij hun ouders. In totaal gaat het om elf woninginbraken en vier pogingen daartoe die deels in de provincie Utrecht en deels in de provincie Gelderland plaats vonden.

De officier van justitie sprak over ernstige strafbare feiten waarbij de verdachten professioneel samenwerkten. "Ze gelden allemaal als gewaarschuwde mannen, want ze hadden allemaal eerdere zaken op hun naam staan. Tijdens de zitting hier hebben ze bovendien niet tot nauwelijks verantwoordelijkheid genomen voor wat ze hebben gedaan."

Het feit dat drie van de verdachten wat de inbraken betreft georganiseerd te werk gingen en daarmee in de visie van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie vormden, is als strafverzwarend meegewogen bij het bepalen van de eisen.

Dit resulteerde in behalve de eis tot 28 maanden gevangenisstraf (waarvan 8 voorwaardelijk) tegen de hoofdverdachte, in eisen van 15, 18 en 18 maanden jeugddetentie voor de andere drie (waarvan respectievelijk 5, 6 en 12 voorwaardelijk). Zij pleegden de strafbare feiten deels toen ze nog minderjarig waren. Ook zijn er diverse bijzondere voorwaarden geŽist, zoals contactverboden en intensieve begeleiding.

De advocaten zijn van mening dat een lange gevangenisstraf niets oplost en dat de straf meer gericht zou moeten zijn op re-integratie en het opbouwen van een kansrijke toekomst.

De rechter doet op 10 maart uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -