Advocaten over Amersfoortse inbrekersbende: 'Hoge celstraffen lossen niets op'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Een van de slachtoffers schrok zich na afloop van de woninginbraak in haar huis bijna letterlijk dood. Een reanimatie in het ziekenhuis redde haar leven. Het geeft de impact aan van een woninginbraak. De vier jonge Amersfoorters die hiervan verdacht worden, kozen voor het snelle geld in plaats van hun toekomst.
De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor elf woningbraken die gepleegd zijn, voor een deel in de provincie. Verdachte L.S. was nog maar 17 jaar oud toen hij betrokken was bij zeker één woninginbraak die hij maandag in de rechtbank bekende. Niet dat hij er omheen kon draaien. De GPS-tracker in zijn elektronische enkelband linkte hem rechtstreeks aan de woninginbraak in Hooglanderveen. Het was dus niet de eerste keer dat de minderjarige Amersfoorter in aanraking kwam met justitie.

VERLEIDING

Voor de andere drie verdachten geldt een soortgelijk verhaal. Winkeldiefstal, gepakt worden, steeds weer de fout in gaan en niet los kunnen komen van de verleiding van het snelle geld. "Een product van zijn omgeving". Advocaat Anis Boumanjal schetst voor de rechter wie zijn 20-jarige cliënt N.A. is. De omgeving waar de raadsman het over heeft, is de wijk De Koppel in Amersfoort.
Vier jaar geleden ging het in deze wijk mis toen er tijdens de jaarwisseling ongeregeldheden waren. Het jaar daarvoor speelden er vergelijkbare problemen. Werden de wijken Liendert en Kruiskamp in het recente verleden wel opgeknapt, in De Koppel gebeurde dat niet. De term achterstandswijk viel dan ook regelmatig. Onlangs is een start gemaakt met het project 'Krachtkoppel', bedoeld om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren.

MEDIATION

Dat neemt niet weg dat in de wijk veel gezinnen wonen die worstelen om rond te komen. Ook dat is de omgeving waar advocaat Boumanjal het ongetwijfeld over had tijdens zijn pleidooi. Maar zijn cliënt N.A. viel tijdens het proces wel op tussen de andere drie verdachten. Hij bekende drie inbraken, waaronder die bij de bewoonster die een hartaanval kreeg. Hij ging met de zoon van de hoogbejaarde vrouw een mediationgesprek aan omdat 'hij er heel erg mee zat.'
Boumanjal, maar ook zijn kantoorgenoot Christiaan Vingerling die een medeverdachte bij staat, zijn daarom glashelder in hun standpunt. Als je deze jongens op het rechte pad wil krijgen, dan moet je geen lange gevangenisstraf opleggen. "Het zijn vaak jongens die kansen hebben", zegt Boumanjal in zijn pleidooi. De straf zou meer gericht moeten zijn op re-integratie en het opbouwen van een kansrijke toekomst.

SPIJT

Officier van justitie Cees-Jan Booij is een andere mening toegedaan. Hij eiste vandaag celstraffen tot 2,5 jaar. In het wroegingsverhaal van verdachte N.A. houdt de officier er stiekem rekening mee dat dit vooral bedoeld is om kans te maken op strafvermindering in deze zaak. N.A. moet wat het Openbaar Ministerie betreft achttien maanden in jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
De recidivist zelf, die net als zijn medeverdachte een elektronische enkelband draagt, geeft in zijn laatste woorden aan echt spijt te hebben. Hij wil de vervelende periode achter zich laten. Hij gaat nu naar school, loopt stage en werkt daarnaast. "Je moet voor jezelf de keuze maken of je dat voor de rest van je leven wil en ik heb die keuze gemaakt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.