RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Meer duidelijkheid over herdenking tramaanslag op 18 maart


UTRECHT - De gemeente Utrecht organiseert op woensdagochtend 18 maart een herdenking voor de tramaanslag op het 24 Oktoberplein. Die dag is het precies een jaar geleden dat het vuur werd geopend in de tram van Nieuwegein naar het Centraal Station Utrecht.

Video over de herdenkingsplaats


De bijeenkomst op 18 maart begint om 10.30 uur en is toegankelijk voor iedereen, laat de gemeente weten. Burgemeester Jan van Zanen houdt een korte toespraak, gevolgd door een gedicht van dichter Ruben van Gogh van het Stadsdichtersgilde. Ook is er een moment van stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het tijdstip van de herdenking is precies een jaar na de aanslag in de tram. De eerste melding kwam toen om 10.42 uur binnen bij de politie.

 Impressie van de herdenkingsplek. Impressie van de herdenkingsplek. | Foto: Gemeente Utrecht

HERDENKINGSPLEK
De gemeente is al een tijd bezig met het inrichten van de herdenkingsplek. "De plek verbeeldt de golf van emotie die vorig jaar door de stad heen ging", vertelt projectleider Fred Nuwenhuis. "De looppaden lijken op een rimpeling die je in het water ziet als er een steen in valt. Langs de paden komt 150 meter aan banken. In totaal is er dan plaats voor 600 mensen om te zitten."

Op de herdenkingsplek komen allerlei verschillende soorten planten en bomen te staan. "Achter de banken komen taxushagen te staan. Hoog genoeg zodat je een beetje beschut zit, maar je kan er nog wel overheen kijken. We planten ook veel bloembollen, voor de kleur. Onder andere het rood en wit van Utrecht, maar ook wat roze bloemen. Het ontwerp wordt afgemaakt met negen bomen die rond 18 maart in bloei kunnen staan, zoals een magnolia en een Japanse sierkers."
Op maandagochtend 18 maart 2019 begint een man te schieten in de tram van Nieuwegein naar Utrecht.

Bij de aanslag komen vier mensen om het leven en raken meerdere mensen gewond.

Gökmen T. wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag. De rechtszaak tegen hem loopt nog, hij heeft bekend de schutter te zijn.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is in de week van 2 maart.
 Het is nu nog leeg op de plek van de herdenking. Het is nu nog leeg op de plek van de herdenking. | Foto: RTV Utrecht

WIT GEBOUWTJE
Het witte gebouwtje middenin het stadspark valt nu behoorlijk op, maar kan absoluut niet worden verwijderd, vertelt Nuwenhuis: "Vanuit dat gebouwtje worden alle stoplichten in de stad aangestuurd. Dat is dus een hele belangrijke kast. We hebben er nu al een sedumdak op gebouwd, zoals het mos dat je ook op de bushaltes ziet. En aan de zijkant komt er mooie beplanting tegenaan, zodat hij mooi in het ontwerp past."

 Het witte gebouwtje dat moet blijven staan. Het witte gebouwtje dat moet blijven staan. | Foto: RTV Utrecht

SAMENKOMST
De samenkomst op 18 maart is voor vrij toegankelijk. Iedereen die aanwezig wil zijn, is vanaf 10 uur welkom bij de herinneringsplek. Vooraf aanmelden is niet nodig. Aan grote groepen wordt gevraagd dit vooraf door te geven via nafase18maart@utrecht.nl.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -