RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Pluimveehouder uit Hekendorp opgelucht na ophokplicht: 'Voor je het weet zit het in je stal'

HEKENDORP - Ook bij pluimveehouder Piet Wiltenburg uit Hekendorp komen de kippen voorlopig niet naar buiten. Het ministerie van Landbouw heeft voor heel Nederland een ophokplicht aangekondigd voor boeren met 250 kippen of meer. Wiltenburg is opgelucht. "Het blijven wilde vogels. Er hoeft er maar eentje over te vliegen die onze kippen kan besmetten en voor je het weet heb je het binnen in de kippenhokken."

Wiltenburg heeft 100.000 kippen. Een besmetting met vogelgriep kan dan ook desastreuze gevolgen hebben voor zijn bedrijf. Vijf jaar geleden maakte hij dat van dichtbij mee. Er moesten toen 150.000 kippen geruimd worden.

Hoewel de branche volgens Wiltenburg al langer aanstuurde op een ophokplicht, is het geen oplossing als boeren op eigen houtje hun kippen binnen houden. "Dat kun je wel doen, maar dan ben je buiten de normale regelgeving om je kippen aan het houden. Als je vrije uitloopkippen hebt en je houdt ze binnen, zonder dat deze maatregel afgekondigd is, dan kun je geen vrije uitloopeieren meer verkopen", legt hij uit.

"Nu deze maatregel is ingegaan, mogen de bio- en vrije uitloopbedrijven hun eieren nog steeds verkopen als zodanig. Doe je dat op eigen houtje, zonder dat een dergelijke maatregel afgekondigd is, dan krijg je problemen met de NVWA."

DUITSLAND EN POLEN
Eerder zag Landbouwminister Carola Schouten geen heil in een ophokplicht. Maar omdat de vogelgriep na besmettingen in Polen nu ook in Duitsland is aangetroffen, zou de kans op verspreiding van het virus in andere delen van West-Europa ook toenemen.

HARDE WIND
Wiltenburg maakt zich toch wel "een klein beetje" ongerust over de vogelgriep. "Op dit moment staat de wind gunstig, een hele harde wind vanaf de Noordzee. Maar stel nou dat de wind keert, en het wordt kouder daar in Polen en Duitsland, dan trekken de vogels naar het westen toe. Dat is een gevaarlijke situatie. De vogels trekken dan naar gebieden toe waar het minder koud is; naar ons."

De komende vier weken moeten pluimveehouders hun kippen binnen houden, daarna wordt er geŽvalueerd. Als de situatie dan is genormaliseerd kan de ophokplicht worden ingetrokken. Wiltenburg verwacht dat er dan nog eens vier weken aan worden vastgeplakt. "Dan zitten we alweer in maart, april, en wordt het mooier weer. De kans is groot dat het risico op vogelgriep weer een stuk kleiner is."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -