RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Later dan verwacht, maar nu toch gekomen: de griepepidemie

BILTHOVEN - Meestal breekt de griepepidemie al uit in december of januari, maar deze winter bleef het voorlopig uit. Tot vandaag. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven gingen 68 op de 100.000 mensen afgelopen met griepachtige verschijnselen naar de dokter, waardoor er officieel sprake is van een epidemie.

"We spreken over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen met het influenzavirus kampt", zegt een woordvoerder van het RIVM. Het influenzavirus veroorzaakt de 'echte' griep, de andere virussen vergelijkbare symptomen.

Verspreid over Nederland houden veertig huisartsenpraktijken bij hoeveel patiŽnten zich melden met griepachtige verschijnselen. Zij kijken ook met welk virus deze patiŽnten zijn besmet (met het influenzavirus, het rhinovirus, het RS-virus of het enterovirus). Maandag werd bekend dat deze praktijken nu letten op het coronavirus.

Bij ongeveer 40 procent van de monsters die werden afgenomen werd influenza gevonden. Typisch voor de echte griep is zeer plotselinge koorts die kan oplopen tot 39 graden of hoger. Het rhinovirus, het RS-virus en het enterovirus kunnen klachten veroorzaken als een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms koorts.

In de afgelopen tien jaar duurde een epidemie gemiddeld dertien weken, maar vorig jaar zelfs veertien.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -