Instellingen

Provincie: geen bezwaar tegen woningbouwplannen Oude Tempel

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - De provincie Utrecht heeft geen bezwaren tegen de woningbouwplannen van landgoed Oude Tempel in Soesterberg. Bij de gemeente bestond onzekerheid over het landgoed omdat het geregistreerd staat als 'oude bosgroeiplaats'.
In een brief vroeg de gemeente Soest opheldering over de term 'oude bosgroeiplaats'. Dit zijn locaties die sinds het midden van de 19e eeuw onafgebroken bos zijn geweest en waardevol zijn voor dieren en planten. Maar volgens de provincie bepaalt de betrokken gemeente zelf wat mogelijk is aan ontwikkeling op zo'n plaats en ligt die verantwoordelijkheid niet bij de provincie.
Bovendien wordt er in het project Oude Tempel 'natuurinclusief' gebouwd, waarbij aandacht is voor de cultuurhistorische bomenstructuur en de biodiversiteit, zo schrijft de provincie in een reactie op schriftelijke vragen van RTV Utrecht.
De gemeente Soest wil op landgoed Oude Tempel bijna driehonderd woningen bouwen. Maar omwonenden zijn tegen de bouw en ook de Raad van State sprak zich vorig jaar uit tegen de plannen. In het bestemmingsplan werd onvoldoende rekening werd gehouden met de cultuurhistorische waarde van het landgoed en met de gevolgen voor omwonenden.
De verwachting is dat de gemeenteraad van Soest zich in april buigt over het nieuwe bestemmingsplan voor landgoed Oude Tempel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.