RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ruim 250 mensen opgelicht door autoleasebedrijf in Bilthoven: 'Verdachte Evert H. was katvanger'

BILTHOVEN/ZEIST - Evert H. uit Zeist is niet het grote brein achter de omvangrijke fraudezaak rond All In Autolease, maar slechts een katvanger. Dat zei zijn advocaat Boumanjal vandaag tijdens een voorbereidende rechtszitting tegen de man die ervan wordt verdacht ruim 250 mensen te hebben opgelicht voor een totaalbedrag van meer dan 200.000 euro.

De 40-jarige Evert H. werd acht maanden geleden opgepakt in Zeist toen bleek dat zijn bedrijven All In Autolease en AMW Automotive nepfirma's waren. Gedupeerden deden aanbetalingen van 600 tot 1400 euro, maar toen ze de bestelde nieuwe auto's op de afgesproken dag wilden afhalen bij de vestigingen in Bilthoven en Duiven, waren de kantoren van het bedrijf leeggehaald. Via tv-programma 'Opgelicht!' kwam de zwendel vervolgens in de publiciteit.

PROFESSIONEEL

De bedrijven All In Autolease en AMW Automotive presenteerden zich naar buiten toe op professionele wijze, waardoor klanten geen argwaan kregen. Ze deden volgens het Openbaar Ministerie hun best zo betrouwbaar mogelijk over te komen. Zo werden aantrekkelijke leaseovereenkomsten aangeboden op reclameborden langs de weg. Dat gebeurde ook via internet, op onder meer Facebook en Marktplaats stonden advertenties met een professioneel logo.

De autoleasebedrijven stonden op naam van Evert H., die ook de kantoren huurde. Bij de oplichtingspraktijken gebruikte hij volgens het Openbaar Ministerie meerdere valse namen. Mensen die een auto wilden leasen moesten kopieŽn van identiteitsbewijzen, loonstroken en bankpassen opsturen. Het OM verwijt hem daarom ook misbruik van persoonsgegevens.


BEDREIGING

Volgens zijn advocaat is H. zwakbegaafd en heeft hij niet de intellectuele capaciteiten om zelf een dergelijke ingewikkelde fraudeconstructie te bedenken. Twee anderen zouden het plan hebben bedacht en achter de schermen aan de touwtjes hebben getrokken. Zij zouden het geld van de gedupeerden hebben opgestreken, terwijl Evert H. er nauwelijks iets aan over zou hebben gehouden.

De stelling van de verdediging is echter lastig te bewijzen, omdat H. tot nu toe heeft gezwegen over de beschuldigingen. Zijn advocaat zegt dat Evert H. door de andere betrokkenen tijdens zijn voorarrest onder druk is gezet om zijn mond te houden. Hij zou nu openheid van zaken willen geven, maar wil dan met het Openbaar Ministerie kunnen praten over zijn eigen veiligheid en die van zijn omgeving.

Het irriteerde de raadsman zichtbaar dat het OM, ondanks herhaaldelijke verzoeken, niet met zijn cliŽnt in gesprek gaat. Volgens hem is het ook in het belang van de slachtoffers dat de andere betrokkenen worden aangehouden, zij willen per slot van rekening weten door wie ze zijn opgelicht en verder vooral ook hun geld terugkrijgen.

VERDACHTE BLIJFT IN VOORARREST

Evert H. zit nu al acht maanden in voorarrest. Door vertraging in het onderzoek zal het waarschijnlijk nog zeker een half jaar duren voor de zaak inhoudelijk kan worden behandeld. Zijn verzoek om het proces in vrijheid af te mogen wachten, werd door de rechtbank afgewezen vanwege de kans op herhaling en het criminele verleden van de man. Ook vindt de rechter het niet nodig om hem door een psycholoog te laten onderzoeken.


Of Evert H. een verklaring gaat afleggen over de beschuldigingen en mee gaat werken aan een onderzoek van de reclassering, zal op de volgende zitting duidelijk worden. Die is gepland op 22 april.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -