RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Achtervelders balen van windmolenplannen Barneveld

ACHTERVELD - Inwoners van Achterveld zijn niet te spreken over de plannen van Barneveld om eventueel twee windmolens op een kilometer van het dorp te plaatsen. Dat bleek uit een vergadering van de dorpsraad die dinsdag in Achterveld plaatsvond.

Bij de vergadering waren zo'n vijftig mensen aanwezig. De aanwezigen uitten vooral zorgen over mogelijke gezondheidsrisico's, verstoring van de omgeving en het milieu. "Niemand wil zo'n ding in zijn achtertuin", vat voorzitter van de dorpsraad Edwin Winterkamp de vergadering samen.

KANSRIJK
Het Gelderse Barneveld heeft dertien zoeklocaties onderzocht waar het eventueel windmolens wil plaatsen. Daarvan noemt Barneveld de vijf meest westelijke locaties van de gemeente het meest kansrijk, omdat de overige locaties problematisch zouden zijn voor de laagvliegroutes van Defensie en mogelijk voor "negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen van de Veluwe" zorgen.

Twee van die locaties liggen op een kilometer afstand van Achterveld. Een daarvan is in de buurt van Jannendorp bij de Barneveldsche Beek. De andere zoeklocatie ligt iets zuidelijker, ter hoogte van de Helweg in De Glind.

Op beide plekken zou een windturbine moeten komen met een ashoogte en rotordiameter van 120 meter, waarmee de windmolen in totaal tot 180 meter hoogte reikt. Volgens onderzoek dat Barneveld heeft uitgevoerd, is er op die locaties maximaal één ernstig gehinderde en hebben respectievelijk 66 en 68 woningen last van slagschaduw.

'ONDER DE MAAT'
Hoewel Winterkamp de keuze voor windmolens in het licht van de energietransitie begrijpt, is hij het niet eens met hoe de gemeente Barneveld dat op dit moment aanpakt. "Wij vinden het proces op dit moment zeer onder de maat", vertelt hij. Volgens hem heeft Barneveld nog geen enkel contact met de inwoners van Achterveld gezocht. "Ik wil de plannen niet via een Facebook-groep of uit een rapport moeten lezen."

Leusdens wethouder Erik van Beurden is twee weken geleden op informele wijze geďnformeerd is over de Barneveldse plannen. Hij was dinsdag ook aanwezig bij de dorpsvergadering. "Het is heel belangrijk dat Barneveld alle inwoners uit Achterveld actief betrekt bij de plannen", laat hij via woordvoerder Barbara Pronk weten.

DUURZAAMHEIDSPLANNEN
Volgens informatie van de gemeente Barneveld staat de zogenoemde Winddialoog van maart tot en met juni gepland. Daarin kunnen inwoners, ondernemers en andere betrokkenen in gesprek gaan over de vijf potentiële locaties. De uitkomsten van die gesprekken moeten gebruikt worden voor de Structuurvisie Wind. Barneveld verwacht vanaf juli 2021 te kunnen starten met de vergunningsprocedure rond de bouw van windturbines.

De gemeente Leusden, waar Achterveld onder valt, is zelf binnen de Regionale Energiestrategie Amersfoort (RES) bezig met de formulering van duurzaamheidsplannen. Een conceptplan wordt voor 1 juni ingediend. Na de zomer gaat Leusden met alle betrokkenen kijken naar de invulling van die plannen. "Dat is een ander proces; wij hebben op dit moment nog geen zoeklocaties voor windmolens."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.



Lees ook




Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -