Ernstig ongeval op Sartreweg verbaast omwonenden niet: 'Jammer dat het eerst fout moet gaan'

Het ongeluk op de Sartreweg gisteravond.
Het ongeluk op de Sartreweg gisteravond. © 112media
UTRECHT - Zwaailichten, een traumahelikopter en loeiende sirenes. Op de Sartreweg in de Utrechtse nieuwbouwwijk Veemarkt ging het gisteravond goed mis. Een 60-jarige fietsster uit Groenekan raakte ernstig gewond door een aanrijding met een auto. Omwonenden staan er niet zo van te kijken. "Mijn twee kinderen fietsen elke dag hier naar de basisschool en ik ben iedere keer weer blij als ze thuis zijn."
Het is een gevaarlijke verkeerssituatie, wil omwonende Arjen van Ree daarmee zeggen. Hij is niet de enige. Op de Facebookpagina van RTV Utrecht stromen de reacties onder het bericht van het ongeluk binnen.
"Jammer dat het eerst fout moet gaan voordat er concreet wat aan gedaan wordt", zegt een bewoner van de nieuwbouwwijk. "Dit is al meerdere keren aangekaart, net zoals de situatie rondom de gehele Veemarkt en de rotonde met de Sartreweg. Automobilisten rijden met veel te hoge snelheid en de situatie door de geparkeerde auto's is extreem slecht in te schatten. Zeker 's avonds, zodra de snelheden ook omhoog gaan omdat het minder druk is."
Een ander hekelt juist het gedrag van de fietsers op de bewuste plek. "Ik rijd er zelf ook regelmatig, en hoe vaak ik daar niet op de rem moet omdat ineens een fietser tussen de auto's uitkomt. Het staat daar inderdaad veel te vol aan beide kanten, terwijl je aan de bermkant officieel niet mag parkeren. Maar ja, het wordt weer gedoogd, met dit als trieste gevolg."
Meerdere bewoners laten weten dat de geparkeerde auto's in de berm zorgen voor een gebrek aan overzicht op de Sartreweg. Die auto's staan daar omdat er nog gebouwd wordt in de wijk.
Bij de Sartreweg staan aan beide kanten auto's geparkeerd in de berm.
Bij de Sartreweg staan aan beide kanten auto's geparkeerd in de berm. © RTV Utrecht

GEBREK AAN OVERZICHT

Bewoner Van Ree maakt als automobilist én als fietser gebruik van de Sartreweg. "Als ik daar met de auto oversteek vanaf de Livarstraat, moet ik half op de weg staan om te kunnen zien of er verkeer aan komt. Dat heeft met de bocht in de weg te maken. Het is eigenlijk een hele lange, flauwe bocht en daardoor heb je niet altijd het overzicht wat er gebeurt", legt hij uit.
Een andere bewoner, die altijd met de fiets gaat, herkent dat. "Ik let echt goed op in het verkeer, maar ik merk zelf ook dat ik af en toe bijna op de weg sta om te kijken of er nog auto's aankomen. Dus los van de auto's die zo gek in de berm geparkeerd staan, is de zichtbaarheid van deze weg sowieso niet voldoende. De omstandigheden zijn verre van ideaal."

CRU

Naast het gebrek aan overzicht, nodigt de weg volgens bewoners automobilisten uit om hard te rijden. "Er zitten verder totaal geen drempels of andere ankers in de weg, waardoor het een heel gevaarlijk stuk is. Hoe cru het ook klinkt: het moest eerst een keer goed fout gaan voordat mensen het serieus nemen. Dat zou niet moeten."
Toch is ook het fietsverkeer niet helemaal vrij te pleiten, vindt Van Ree. "Die zie je soms ook de weg over schieten om toch nog even voor een auto langs te gaan. Er fietsen hier veel jongeren die naar de sportclubs (USV Hercules en Sporting 70, red.) gaan. Op die leeftijd zijn ze ook niet altijd even waakzaam met oversteken."
De gemeente heeft volgens protocol navraag gedaan bij de politie naar de oorzaak van het ongeval van gisteren, om te achterhalen of het te maken heeft met de inrichting van de weg. Op dit moment is daar nog geen informatie over, laat een woordvoerder weten.

De gemeente laat verder weten weleens meldingen te hebben gekregen over de veiligheid op de Sartreweg, "maar niet opvallend veel". Als de bouwwerkzaamheden bij het Veemarktterrein klaar zijn, mogen auto's niet meer langs de Sartreweg parkeren. "Dat moet de overzichtelijkheid ten goede komen", stelt de gemeente.

COLLECTIEF PROBLEEM

Van Ree ziet de verkeerssituatie als een gezamenlijk probleem, en niet alleen als de verantwoordelijkheid van de gemeente. Hij is erg actief in de wijk en ziet meer in een overleg met bewoners, gemeente, hulpdiensten en verkeersgebruikers, wat hij binnenkort wil organiseren.
"Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld de sportverenigingen een rol hebben in de voorlichting van de gevaren op deze plek. Misschien dat de gemeente een paar strepen of borden op de weg kan zetten, zodat mensen weten: hier steken fietsers over. We hoeven volgens mij niet de hele Sartreweg te gaan verleggen om de hele situatie wat veiliger te maken. Het is een collectief probleem. Dus als we samen nadenken over simpele maatregelen, kan dat het bewustzijn van iedereen positief beïnvloeden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.