RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM waarschuwt voor babbeltrucs: zo houd je ze buiten

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Nooit meer iemand binnenlaten. Wie dat doet weet zeker nooit slachtoffer te worden van een babbeltruc. Maar omdat zo leven voor veel mensen geen optie is, kunnen ouderen een cursus volgen bij de ouderenbond ANBO.

"Hallo, ik ben Jan Smit en ik kom in de plaats van Hans Créton", zegt een ouder uitziende meneer tegen Margreet van Hensbergen die hem wantrouwig aankijkt vanuit haar deuropening. De zogenaamde meneer Smit rommelt in zijn portemonnee. "Ik zoek mijn ANBO-pasje, maar ik kan hem even niet vinden." "Ach, geen probleem, komt u binnen," zegt Margreet." En daarmee is ze gezakt voor de babbeltructest. De ANBO geeft dit soort trainingen zodat ouderen zich leren wapenen tegen babbeltrucs.

Zo makkelijk word je slachtoffer van een babbeltruc


De bloedprikbende is daar een bekend voorbeeld van. Deze bende probeert met een smoes over bijvoorbeeld een heersende griepepidemie bij mensen binnen te komen om zo hun geld en pinpas te kunnen stelen. De politie kreeg aangiften over dit soort praktijken uit Utrecht, Eindhoven, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle.

Dat zegt meteen iets over de daders. Die reizen vaak rond, zegt Bart Nitrauw van het Openbaar Ministerie. "We zien dadergroepen die vanuit het buitenland komen, vaak uit Oost-Europa. Zij komen speciaal naar Nederland om dit te doen. Soms zijn die mensen alweer vertrokken voor er aangifte is gedaan." Overigens zijn het ook mensen uit Nederland zelf die zich bezig houden met babbeltrucs.

Wie tegen de lamp loopt kan op fikse straffen rekenen. Vooral de groepen die vanuit het buitenland komen, kunnen maanden tot soms jaren de cel in gaan. Justitie wil de criminelen op deze manier afschrikken en hoopt dat ze het daarmee uit hun hoofd laten.

TIPS
Maar wat kun je doen? Niemand wil in een fort leven. Nooit meer de deur open doen is voor veel mensen geen optie. "Je kunt een slimme deurbel nemen. Daar zit een camera in. Zo heb je mensen op beeld en die criminelen zien dat ook," zegt Nitrauw. Verder is het slim om een limiet in te stellen bij de bank. Zo kan er niet ineens veel geld worden gepind, mocht die pas toch worden gestolen."

Maar je kunt meer doen. Kijk bijvoorbeeld eerst door het raam of een raamspion wie er voor de deur staat. Geen bekende? Dan de deur niet open doen, hoe goed het verhaal ook klinkt. Een kierstandhouder of een deurketting kan ook een oplossing zijn. Die houdt ongewenste personen buiten.

Margreet en Hans Créton van de ANBO babbelen nog even na. Of mevrouw nu nooit meer iemand binnen laat? "Ik vind het erg om te zeggen, maar ik denk dat ik de volgende keer weer de deur open doe." Margreet zucht diep. "Ik wil gewoon niet zo leven. Onze samenleving wordt steeds eenzamer. Maar ik schrok er wel van dat ik Hans zomaar binnen liet hoor, tijdens die test aan de voordeur. Zo gaat dat dus blijkbaar."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -