Amersfoort stopt met chemische bestrijding duizendknoop: 'De plant is nu beheersbaar'

© RTV Utrecht / Rik Dogger
AMERSFOORT - Na drie jaar van chemische bestrijding denkt de gemeente Amersfoort de wildgroei van de Japanse Duizendknoop onder controle te hebben. Het injecteren van de planten met de onkruidbestrijder glyfosaat heeft voldoende effect gehad.
De hardnekkige woekerplant beschadigt gebouwen, wegen en ondergrondse kabels. Op alle locaties waar bekend was dat de exoot voorkwam, zijn de planten na drie jaar erg verzwakt geraakt door het gebruik van glyfosaat. In 2017 en 2018 zijn respectievelijk 265 en 147 huishoudens bezocht om de duizendknoop te injecteren met de verdelger.
Op plaatsen waar de planten risico's veroorzaakten voor bijvoorbeeld wegen, trottoirs en bruggen zijn er volgens de gemeente bijna geen risico's meer. Verantwoordelijk wethouder Kees Kraanen reageert verheugd op het nieuws. "In Amersfoort hebben we veel last gehad van de duizendknoop en de plant is nu beheersbaar." Hij is ook blij dat het zware en omstreden middel glyfosaat vanaf nu niet meer in het oppervlaktewater en de bodem terechtkomt.

ONDER DE GROND

Hoewel de hoeveelheid vierkante meters duizendknoop flink is afgenomen, is de plant op zo'n 70% van het aantal groeiplaatsen nog aanwezig, hoofdzakelijk onder de grond. Als er niks gebeurt, herstellen de planten zich binnen enkele jaren en ontstaan er opnieuw risico's en schade. Daarom worden de groeiplaatsen van de exoot gemonitord door de gemeente.

UITGRAVEN

Eigen onderzoek van de gemeente op basis van bestrijding in de wijk Vathorst laat zien dat als de plant weer begint te groeien, het vroegtijdig uitgraven en ontwortelen van de duizendknoop het meest effectief is. Door die werkwijze kan een afname van wortels en groei worden bereikt tot 98%. Keerzijde is dat deze manier van bestrijding arbeidsintensief en daardoor relatief duur is. Andere methodes zoals heet water of stroom zijn ook kostbaar en hebben hun effectiviteit nog onvoldoende bewezen
Twee jaar geleden had waterschap Vallei & Veluwe nog de handen vol aan het verwijderen van grond langs de Heiligerbergerbeek. De woekerplant zat in grond die tijdens werkzaamheden in de oever was gestort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.