Verdachte van verwoestende plofkraak Overvecht vrijgelaten

© Koen Laureij
UTRECHT - Een van de twee mannen die werd aangehouden voor een verwoestende plofkraak bij de Rabobank in het Utrechtse winkelcentrum Overvecht, mag het proces in vrijheid afwachten. De rechtbank besliste vandaag dat er onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de 23-jarige Utrechter S.B. nog langer vast te houden. Hij blijft wel verdachte in de zaak. De tweede verdachte, de eveneens 23-jarige A.I. uit Nijmegen, blijft wel in voorarrest.
Bij de plofkraak, in de vroege ochtend van 20 september, werd door het gebruik van zware explosieven een enorme ravage aangericht. De politie was snel ter plaatse en achtervolgde vier verdachten die er op twee scooters vandoor gingen. De Nijmegenaar kon al snel worden aangehouden toen hij van de scooter viel die door een politiewagen werd aangetikt. De bestuurder wist te ontkomen.
Ik wil niets anders zeggen dan dat ik niets met die plofkraak te maken heb!
Vrijgelaten plofkraakverdachte

BILJETTEN EN BIVAKMUTSEN

De tweede scooter werd door de politie aangetroffen op de Dommeringdreef. Volgens het OM waren de uitlaat en de motor nog warm. Naast de scooter lagen biljetten van 10 euro die uit de opgeblazen pinautomaat afkomstig waren. Ook lagen er een bivakmuts, een regenbroek en handschoenen.
Agenten zagen twee jongens wegrennen, maar die wisten te ontkomen. In de struiken in de buurt werden na een zoekactie nog een muts en handschoenen gevonden. Daarop zouden dna-sporen van B. zijn aangetroffen, waarna hij werd aangehouden. Maar volgens zijn advocaat Lamers gaat het om een zogenaamd mengprofiel, waarin ook dna-van anderen zit. Dat alleen zou te weinig om hem als dader te bestempelen.
TELECOM-ONDERZOEK
Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek nu bijna klaar, al zijn er meerdere verdachten nog spoorloos. De politie is ook nog bezig met een telecom-onderzoek waarmee kan worden vastgesteld waar de mobiele telefoons van de verdachten zich bevonden rond het tijdstip van de plofkraak.
De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland op 1 juli. Dan worden de feiten uit het onderzoek met de verdachten besproken en horen zij welke straf het OM tegen hen eist.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.