Wethouder Utrecht: 'Wij verbieden het eten van hamburgers niet'

© Ik kan vliegen / Jeroen Komen
UTRECHT - Wethouder Klaas Verschuure van Utrecht is niet van plan om het eten van hamburgers te verbieden in de Domstad. Dat antwoordde hij licht geïrriteerd op vragen van de Partij voor de Dieren. Die partij is boos over de komst van het hoofdkantoor van fastfoodketen McDonald's naar Utrecht. Als het aan de PvdD ligt voorkomt de gemeente de komst van dat hoofdkantoor naar de Domstad.
Fractievoorzitter Maarten van Heuven maakt zich zichtbaar boos, als hij het heeft over McDonald's. Hij zegt onthutst te zijn: "Utrecht profileert zich als een stad voor gezond stedelijk leven, die de global goals hoog in het vaandel heeft staan, en naar een groene, gezonde en slimme economie streeft. McDonald's is een fastfoodbedrijf dat extreem ongezond, dieronvriendelijk en niet-duurzaam is." Daarom wil hij dat het college van B&W alles op alles te zetten om de komst naar Utrecht van het hoofdkantoor tegen te gaan.
Wethouder Verschuure is het daar niet mee eens. Hij geeft aan dat de keten veel goeds doet voor de samenleving. Zo nemen ze relatief veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Ook op het gebied van de duurzame koffieteelt hebben ze een voortrekkersrol, zo duidt de wethouder.
Verder roemde hij de betrokkenheid van McDonald's bij het Ronald McDonaldhuis, bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar is een huiskamer voor zieke kinderen en een slaapplek voor hun ouders.
Verschuure zei wel toe in gesprek te willen gaan met het bedrijf om over duurzaamheid te spreken. De PVV in de raad benadrukte juist blij te zijn met de komst van McDonald's naar Utrecht, het is goed voor de werkgelegenheid.
De Partij voor de Dieren had op voorhand al bedacht dat hun verzoek om McDonald's te weren geen steun zou krijgen van het college. Daarom had Van Heuven ook een heel andere vraag voorbereid: "Als McDonald's toch naar Utrecht komt, is het college bereid om nu al aan te geven dat niemand van het college de opening van het hoofdkantoor komt verrichten?" Die toezegging deed Verschuure niet. "We hebben nog geen uitnodiging ontvangen, maar als die komt, dan weten we hoe u er over denkt," zei hij tot de Partij voor de Dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.