'Stoppen jongerenhuiskamer Geuzenwijk Utrecht ligt aan initiatiefnemers'

Een foto uit Geuzenwijk in 2017.
Een foto uit Geuzenwijk in 2017. © Henni Bunnik
UTRECHT - De gemeente wil al jaren dat het succesvolle project met een huiskamer voor jongeren in de Utrechtse Geuzenwijk wordt voortgezet. Maar, zo betoogt wethouder Maarten van Ooijen, een verschil van inzicht met de initiatiefnemers heeft dat voorkomen. Hij antwoordt daarmee op vragen van DENK die vindt dat de jongerenhuiskamer zo snel mogelijk moet terugkomen.
Raadslid Ismail el Abassi (DENK) riep de gemeente op om zo snel mogelijk een nieuwe ruimte voor jongeren in de wijk ter beschikking te stellen. Hij reageert daarmee op een artikel op RTV Utrecht.
De huiskamer is een initiatief van politieagent Rachid Habchi, en de broers Algazi en Issa Ghoula: "Wij hadden geen vertrouwen in de politie en de politie had geen vertrouwen in ons. Hij is diegene die een brug heeft gebouwd", zegt Issa over Rachid. Het project bleek heel succesvol, de overlast in de wijk nam af, en jongeren pakten de kansen die ze werden aangeboden.

SLUITING

In 2017 moest de huiskamer noodgedwongen sluiten. Er was geen ruimte meer. Nu constateert de wijk dat de overlast weer toeneemt. El Abassi: " Het ging zo goed in de wijk. De ontmoetingsplaats bood jongeren in de wijk kansen zich te ontwikkelen en hield ze van de straat. Zo leerden ze daar ook hoe om te gaan met de politie en de gemeente." En dus wil DENK dat het project herstart wordt, en verder zou moeten worden uitgerold naar andere wijken.
Wethouder Van Ooijen gaf aan dat er de afgelopen drie jaar meerdere pogingen zijn gedaan om het project opnieuw op te starten: "Overleg met alle betrokkenen heeft niets opgeleverd. Er bestaat een verschil van inzicht met betrekking tot visie, wensen en kaders met de initiatiefnemers."
Hij benadrukte meermaals gekeken te hebben naar mogelijkheden en locaties. Van Ooijen gaf verder aan dat de pogingen om het project te herstarten niet worden gestaakt: "We blijven proberen om er uit te komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.