Ophef over gezonde wijk van de toekomst: 'Dan verhuis ik naar Almelo'

© Provincie Utrecht
UTRECHT - Een woonwijk van de toekomst, die zo is ontworpen dat je vanzelf gezonder leeft, en waar wordt bijgehouden hoe sociaal en gezond je bent, waar je 'credits' krijgt voor dat gedrag. Punten die je dan weer kan inwisselen voor diensten én die ervoor zorgen dat je meer te zeggen krijgt over je eigen buurt.
Dat is de strekking van een tekst die in de foyer van het provinciehuis hangt. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Vooral op social media vallen mensen over deze 'toekomstvisie'.
Ook VVD-Statenlid André van Schie was benieuwd en ging op onderzoek uit. "Het blijkt een tentoonstelling. Die heeft vier kanten en op elke kant is een wijk van de toekomst geschetst die ambtenaren van de provincie blijkbaar hebben gemaakt met UtrechtLab. Ze denken na over hoe zo'n wijk van de toekomst eruit kan zien."
Vooral de 'social credits' zorgen voor argwaan her en der. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht, een partij in de gemeenteraad van de stad, deelde een foto van de tekst op Twitter, met de mededeling dat hij naar Almelo zou verhuizen als dit door zou gaan.

GRUWELBEELD

Van Schie deelt die mening: "Een gruwelbeeld voor velen en niet in de laatste plaats voor mijzelf en andere liberalen. Maar vanuit een centrale sturingsgedachte, zoals de Chinezen ook werken, is het blijkbaar een beeld dat ambtenaren ook van de toekomst hebben."
Toch hoopt Van Schie niet dat mensen nu denken dat het al provinciaal beleid is. "Ik denk dat het duidelijk bedoeld is als experiment en om een discussie op te werpen. Wat dat betreft is de missie van de gedeputeerde Wonen geslaagd, denk ik dan. Bovendien vinden wij dat de provincie helemaal niet gaat over hoe wijken eruit zien. Woonbeleid moet door gemeenten worden gemaakt."
Van Schie wil nog wel even aan de bel trekken bij gedeputeerde Van Muilekom en vragen wat het plan is met deze tentoonstelling. "Het zou slimmer zijn geweest om er iets meer kanttekening bij te plaatsen, over wat de bedoeling is met deze angstbeelden van de toekomst. Of misschien is het vanuit zijn perspectief wel een droombeeld. Maar nogmaals, als het bedoeld is om te prikkelen dan heeft UtrechtLab zijn doel bereikt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.