Ravage door drankrit A2: duizend euro boete en een rijverbod

© Koen Laureij
MAARSSEN - Een 47-jarige Utrechter die tweeënhalf jaar geleden onder invloed van alcohol een zwaar ongeluk veroorzaakte op de A2 moet een boete van duizend euro betalen. Ook krijgt hij een rijverbod van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar.
De Utrechter reed op 22 september 2017 in de avondspits op de A2 richting Den Bosch. Hij lette niet op het langzaam rijdende en stilstaande verkeer op de uitvoegstrook bij Maarssen. Hij reed met 90 km/u op de file in en veroorzaakte een kettingbotsing. Door de klap ontstond een enorme ravage op de snelweg en raakte een andere bestuurder zwaargewond.
Volgens de verdachte had hij vier glazen bier gedronken. De man had daardoor een verminderd reactievermogen volgens zowel de officier van justitie als de rechter. Bovendien reed hij te hard. Het slachtoffer liep een hersenschudding op. Hij kampte met geheugenverlies en moest eerst op therapeutische basis aan het werk.
In 2002 en 2004 is de Utrechter ook al eens veroordeeld voor rijden onder invloed. Dit heeft de rechtbank niet meegenomen omdat het te lang geleden is. De straf is lager uitgevallen dan de eis van de officier van justitie, onder meer omdat het vonnis jaren op zich heeft laten wachten.