Mariniers in Doorn verhuizen definitief niet naar Zeeland

© RTV Utrecht
DOORN - De marinierskazerne in Doorn verhuist definitief niet naar Vlissingen. Tot grote woede van Zeeland heeft het kabinet toch voor Nieuw Milligen bij Apeldoorn gekozen. Dat bevestigde staatssecretaris Barbara Visser van Defensie na de ministerraad.
De regering vreest bij een verhuizing naar Vlissingen een verdere leegloop bij het Korps Mariniers, want er is daar weinig animo om in Zeeland te gaan wonen. Ook de angst voor financiële tegenvallers speelt een rol bij de beslissing van het kabinet.
Het ministerie van Defensie krabbelde onlangs al terug van het besluit uit 2012 om de kazerne in Vlissingen te bouwen. Staatssecretaris Visser liet Zeeuwse bestuurders deze week nog weten "grote aarzelingen" te hebben over de verhuizing van de mariniers naar Vlissingen. Ze had eerder aangekondigd voor 1 april de knoop door te hakken over de definitieve nieuwe plek voor de ongeveer 1800 mariniers die nu nog in Doorn zijn gelegerd.
De vraag is nu welke compensatie Zeeland krijgt. De Zeeuwse afdeling van regeringspartij D66 eiste 2 miljard euro. Maar vicepremier Hugo de Jonge, zelf van Zeeuwse komaf, noemde dat onrealistisch. Het kabinet gaat nu met Zeeland bekijken wat het kan doen om het mislopen van de marinierskazerne goed te maken.
Hoeveel het kabinet daarvoor wil uittrekken, wil de staatssecretaris nog niet zeggen. Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met het gedupeerde Zeeland moet gaan overleggen.
Volgens de Zeeuwse bestuurders was de marinierskazerne al bedoeld als compensatie voor het vertrek van rijksdiensten uit de regio of de afslanking daarvan. Daarnaast benadrukken ze dat de imagoschade door het handelen van zowel legertop als staatssecretaris "onbetaalbaar" is en dat er contracten gesloten zijn met het Rijk en al tientallen miljoenen zijn geïnvesteerd.
Het afblazen van de verhuizing naar Vlissingen kost tientallen miljoenen, meldde Defensie vorig jaar al. Hoe hoog de rekening precies uitvalt, wil Visser niet zeggen.
De verhuizing naar Nieuw Milligen zal niet eerder dan 2025 gebeuren. In Doorn zijn ze daar niet verrast over. Wethouder Rob Jorg (VVD): "Ook als ze naar Vlissingen zouden gaan zou het zo lang duren. Het is in ieder geval goed dat er nu duidelijkheid is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.