RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Megacourgette in Utrecht: 'Je kunt er een vrolijke vegetarische fallus in zien'

1/2
UTRECHT - Voor het Centraal Museum in Utrecht pronkt op een sokkel een enorme bronzen courgette. Het kunstwerk van de Engelse Sarah Lucas heet Kevin en is gisteren geplaatst. Het staat symbool voor groei en vruchtbaarheid. Het is toegestaan om erop te klimmen.

Het werk van Lucas bevat volgens het Centraal Museum uiteraard een knipoog. "Wie haar artistieke praktijk kent, weet dat het altijd gaat over seks. Zowel in titel als in vorm is het werk antropomorf, wat inhoudt dat het refereert aan het menselijk lichaam."

Courgette Kevin behoort tot de grootste in een lange reeks bronzen afgietsels van Lucas en is al meerdere locaties te zien geweest. "Gepolijst om op goud te lijken en vergroot tot immense proporties wordt de groente tegelijk monumentaal en enigszins absurd", aldus het Centraal Museum. "Het enorme object speelt met ons schaalgevoel en biedt een perspectief dat zowel vertrouwd als vervreemdend is. Of zo je wil: aan een specifiek mannelijk lichaamsdeel. Je kan er dus ook een vrolijke vegetarische fallus in zien waar je ook nog eens gezellig bovenop mag klimmen."

Lucas is bekend geworden als lid van de Young British Artists, een groep die in de jaren negentig van de twintigste eeuw de Britse kunstscčne domineerde. Haar werk wordt omschreven als confronterend, feministisch, humoristisch, abject, brutaal en poëtisch.

De courgette is in ieder geval tot het einde van de tentoonstelling 'De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen' te zien, 24 mei.

 | Foto: Robert Oosterbroek


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -