RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Lucht geklaard tussen provincie en Leusden na schrappen van buslijn

PROVINCIE UTRECHT/LEUSDEN - Wethouder Wim Vos uit Leusden is "hoopvol en optimistisch" na een gesprek met de provincie Utrecht over busvervoer in zijn gemeente. Maar de lijn die ooit door het centrum reed keert voorlopig nog niet terug.

Al jaren leven het college van Leusden en de provincie op gespannen voet vanwege het verdwijnen van de bus door het dorp. Vos wil dat dit besluit van vervoerder Syntus wordt teruggedraaid. Maar na de resultaten van een onderzoek over de gevolgen van de geschrapte lijn zag Syntus geen aanleiding om dat te doen.

ONDERZOEK
De provincie, verantwoordelijk voor openbaar vervoer, liet het hoofd te veel hangen naar de resultaten van dat onderzoek, zo viel te lezen in een stevige brief aan gedeputeerde Arne Schaddelee. Volgens Vos en de voltallige gemeenteraad heeft Syntus zijn eigen vlees heeft gekeurd.

"Het heeft ons verbaasd en verrast dat aan vervoerder Syntus gevraagd is om haar eigen vervoerproduct te evalueren. En dat vinden wij hoogst onbevredigend", zo viel te lezen. De brief was voor Schaddelee reden om wethouder Vos gisteren uit te nodigen voor een kop koffie.

Daarin kreeg Vos onder andere een toelichting over het afgekondigde onderzoek naar vervoersarmoede in de provincie Utrecht. Daaruit moet duidelijk worden wat de sociale gevolgen zijn van het verdwijnen van bussen uit de dorpskernen.

GESPREK
Nu wethouder Vos heeft gepraat over de ontstane situatie is de lucht weer geklaard. Gisteren verliet hij tevreden het provinciehuis. "We vinden het belangrijk dat de sociale aspecten in kaart worden gebracht", zo zegt hij over het onderzoek dat Schaddelee wil laten doen.

"Van de vorige gedeputeerde was duidelijk wat de standpunten waren. Als we de bus terug wilden door het dorp, moesten we meebetalen aan een pilot." Dat was voor Vos alleen geen optie, omdat de gemeente weinig geld in kas heeft. "Die luxe hebben wij niet."

Met de nieuwe coalitie kreeg hij hoop voor het terugkeren van de buslijn in het zuiden van Leusden. Maar door het onderzoek van Syntus, dat adviseerde de bus niet terug te laten keren, kwam hij van een koude kermis thuis. "Met de brief wilden we duidelijk aangeven dat de sociale gevolgen niet zijn meegewogen", aldus Vos over het onderzoek.

GEEN TERUGKEER
Hoewel het gesprek de spanning tussen Leusden en de provincie heeft weggenomen, heeft wethouder Vos geen toezegging gekregen voor de terugkeer van de bus door het centrum. Hij is wel blij dat zijn gemeente in het onderzoek naar vervoersarmoede een belangrijke rol zal hebben.

"Ik wil in ieder geval heel goed weten hoe het er voor staat" zo zegt Vos. "Tot die tijd wachten we de resultaten van het onderzoek af en dan zien we wel weer verder."

De resultaten worden deze zomer verwacht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -